Home Landelijke radio Aantal illegale FM-uitzendingen daalt fors in 2014

Aantal illegale FM-uitzendingen daalt fors in 2014

Etherpiraterij is een afnemend verschijnsel. Dat zegt het Agentschap Telecom in z'n jaarverslag. 'De overlast die vergunninghouders ondervinden is inmiddels sterk verminderd', schrijft het Agentschap. Ten opzichte van 2013 is het aantal geregistreerde illegale uitzendingen afgenomen met 53,5 procent.

Vorig jaar zijn er 14 illegale uitzendingen via de middengolf waargenomen. Agentschap Telecom onderzoekt of hier sprake is van  een trend. De middengolf (AM) wordt in Nederland nog maar weinig legaal gebruikt, en in dat gat lijken illegale partijen te stappen.

Ook ziet het agentschap dat er meer vanaf openbare grond wordt uitgezonden. Daarnaast lijkt het erop dat etherpiraten steeds vaker uitwijken naar antenne-installaties van mobiele operators of zelfs C2000. 'Dat is gevaarlijk en onacceptabel. Het geeft een verhoogde kans op schade en uitval van mobiele netwerken. Daarmee komt ook de bereikbaarheid van 1-1-2 in het geding.'

Storingsmeldingen
Ten opzichte van het jaar 2013 is het aantal ontvangen storingsmeldingen naar aanleiding van illegale uitzendingen op de FM afgenomen met 59,1 procent. In totaal zijn er in 2014 593 FM-meldingen ontvangen. Een jaar eerder waren dat er nog 1300.

Een legaal alternatief is de evenementenvergunning. Zoals eerder gemeld werd er opnieuw een recordaantal van 175 vergunningen van dit soort tijdelijke vergunningen afgegeven.

In totaal werden er vorig jaar 68 boetes uitgedeeld voor foutieve of illegale uitzendingen met een totale hoogte van 293.258 euro. Een boete was gemiddeld ruim 4300 euro.