Home Landelijke radio Commerciële zenders krijgen verlenging van frequentie tot 2017

Commerciële zenders krijgen verlenging van frequentie tot 2017

De commerciële zenders kunnen tot 2017 blijven uitzenden op hun FM-frequenties voor een flink lager bedrag per jaar dan dat ze nu betalen. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft de vergunning van 59 commerciële radiostations op de FM en de middengolf verlengd. De minister stelt als voorwaarde dat de zenders gaan investeren in digitale radio. Als het aan Verhagen ligt, kan in 2015 in tachtig procent van Nederland naar digitale radio worden geluisterd.

De minister volgt daarmee de plannen die het ministerie in 2009 al bekend maakte. Maar die plannen werden in juli vorig jaar weer van tafel gehaald door de toenmalige minister Verhoeven, omdat er meer onderzoek nodig zou zijn. In november maakte de nieuwe minister Verhagen al bekend wat hij wilde doen.

De verlenging was nodig omdat huidige vergunningen dit jaar aflopen. De commerciële zenders kregen ze in 2003, toen was er een veiling van alle radiofrequenties. Aan de huidige verlenging van de vergunning hangt voor de commerciële zenders een 'marktconform' prijskaartje. Die is lager dan het prijskaartje dat in mei 2010 werd genoemd. Nadat die bedragen bekend werden, is er opnieuw onderzoek gedaan door SEO Economische Onderzoek, TNO en het Instituut voor Informatierecht (IVIR). Dit onderzoek is hier terug te vinden (pdf). Daarnaast is er een inspraakronde geweest van de radiostations.

Hieronder een overzicht van de bedragen die de zenders moeten betalen. Dit bedrag betalen ze voor de gehele periode dat de vergunning verlengd wordt (zes jaar):
Radiostation
Bedrag 2011
Bedrag 2010
Bedrag 2003 (voor 8 jaar)

Sky Radio
25,7 miljoen euro
36,5 miljoen euro
56,0 miljoen euro

Radio Veronica
20,3 miljoen euro
31,1 miljoen euro
33,6 miljoen euro

Q-music
26,9 miljoen euro
37,7 miljoen euro
80,4 miljoen euro

Radio 538
26,6 miljoen euro
37,5 miljoen euro
57,0 miljoen euro

Kavel A7
21,9 miljoen euro
32,2 miljoen euro
32,9 miljoen euro

Voor alle andere (regionale) etherfrequenties wordt geen bedrag in rekening gebracht. "Deze zenders kennen een verplicht uitzendformat of hebben een beperkt bereik, waardoor de marktwaarde beperkt is", zo meldt het ministerie. "Om ook nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven, zijn twee FM-vergunningen beschikbaar voor nieuwe landelijke commerciële radiostations." Deze kavels A7 en A8 (de voormalige frequenties van Arrrow) worden opnieuw verdeeld onder dit nieuwe beleid. Bij kavel A8 (klassiek en/of jazz) zullen er dus geen licentiekosten in rekening worden gebracht.

Radio 538
Radio 538 laat in een reactie weten blij te zijn met de verlenging: "Graag wil ik Minister Maxime Verhagen specifiek bedanken voor zoveel daadkracht om uiteindelijk dit tot een goed einde te brengen", aldus Jan Willem Brüggenwirth, algemeen directeur van Radio 538.