Home Landelijke radio 2014 bekeken door Bart Arens

2014 bekeken door Bart Arens

Bart Arens maakt in 2015 na elf jaar de overstap van 3FM naar Radio 2. Hij volgt Daniël Dekker op in de ochtend van Radio 2 en gaat tussen 09:00 en 12:00 uur het programma 'Aan de Slag!' presenteren. Door zijn overstap stopt Arens met de 'Mega Top 50', 'De Radioshow van Bart' en 'Weekend Request' op 3FM. Met Bart blikken we terug op 2014 en kijken we vooruit naar 2015.

Was 2014 een goed jaar voor de radio in Nederland?
Ja, ik vind dat we in Nederland heel erg trots mogen zijn op de radio die hier gemaakt wordt. De luisteraar heeft de keuze uit een gevarieerd aanbod van zenders die allemaal met veel passie en professionaliteit worden gemaakt. Het niveau van de programma's, items, vormgeving en dj's is erg hoog.

Vergelijk dat eens met de Verenigde Staten, waar Nederland zeker in de jaren '80 en jaren '90 een voorbeeld aan nam. De ochtendshows zijn overal hetzelfde, dj's moeten voor vijf stations voicetracken, de binding met de luisteraar is verdwenen en datzelfde geldt voor de passie om 't te maken. Zelfs in grote steden staan radiostudio's leeg. Inmiddels kan Amerika een voorbeeld nemen aan ons landschap.

Er is een gezonde concurrentiestrijd aan de gang waarbij stations proberen op te vallen met acties, een afgewogen playlist en een goede programmering. Dat geldt niet alleen voor de goed beluisterde stations, want ook in zenders met minder luisteraars wordt flink geïnvesteerd.

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
Dat is zonder twijfel het record van Giel Beelen. Alle jocks van 3FM schoven bij hem aan. Ik trof hem aan na vijf dagen, waarin hij non-stop radio had gemaakt en bijna niet geslapen had. Hij was helemaal klaar om de Mega Top 50 te doen, fris en fruitig! Ik had voor zijn gemak de opening wat ingekort om het niet al te ingewikkeld te maken. Vond 'ie maar niks! "Wat krijgen we nou? Dit is veel te simpel zo! Waar vind ik die fragmenten?" En daar ging 'ie. Giel is bizar. Hij maakt geen radio, hij ís radio. Bijzonder om mee te mogen maken.

Wat was de grootste verrassing op radio gebied in 2014?
Wat mij betreft is dat de opmars van Q-music, een station dat inmiddels bijna volledig draait op eigen talent. Sterker nog: hoe meer nieuw talent ze op de zender zetten, hoe hoger de cijfers! Dat vind ik een mooie ontwikkeling. Iwan Reuvekamp gelooft ergens in en gaat er vóllédig voor. Het station heeft de afgelopen jaren vaker keuzes gemaakt die de nodige durf nodig hadden en waar menigeen hun mening over klaar had. Maar die keuzes blijken dan wonderbaarlijk goed uit te pakken. Heel knap! De luisteraar waardeert het, en daar gaat het natuurlijk om.

Heb je een doel voor jezelf in het nieuwe jaar?
Vanaf 5 januari begin ik op Radio 2 met de dagelijkse ochtendshow 'Aan De Slag!' tussen 9:00 en 12:00 uur. Ik ben heel erg blij met de superkans die me door AVROTROS geboden wordt. Ik ben klaar voor een dagelijkse show en ben waanzinnig gedreven om daar een hele goede muzikale, verrassende en positieve radioshow te maken, die past bij de Nederlandse Publieke Omroep. We zitten boordevol ideeën. Binnen het beperkte kader van een late ochtend-muziekshow natuurlijk.

Wat verwacht je van 2015 op radiogebied?
Ik denk dat 2015 een roerig radiojaar gaat worden waarin verschillende stations veranderingen ondergaan. Voor mij is het uiteraard vooral van belang wat er bij Radio 2 gaat gebeuren. Jurre Bosman heeft daar sinds kort de leiding gekregen en hij heeft heel veel frisse ideeën om de zender beter te maken. Je merkt nu al dat de zender anders klinkt en dat zal het komende jaar alleen maar toenemen. Ik heb daar een heel goed gevoel over!

Als je de interviews met Erik de Zwart leest dan staat er ook bij Radio Veronica het nodige op stapel. Ik ben heel erg benieuwd hoe hij die zender wil gaan omvormen. Daarnaast verwacht ik ook bij zenders als Radio 538 en NPO 3FM wel het nodige nieuws. Het is al een aantal jaar relatief rustig, maar die tijd is wel voorbij denk ik.

Wie is er aan het eind van 2015 marktleider?
Over een jaar zal Radio 538 de koppositie nog steeds wel in handen hebben, maar het zou me niets verbazen als binnen nu en twee jaar een andere zender de koppositie een keer pakt. Je ziet dat het steeds meer aan het nivelleren is. Ik verwacht dat 3FM, Sky Radio, Q-music en Radio 2 de komende tijd steeds dichter bij Radio 538 in de buurt zullen komen.
Foto: Nico Kroon

Vorig artikel100% NL naar de rechter om Q-music Limburg
Volgend artikelRadio Veronica herhaalt decennialijsten tijdens laatste dagen 2014