Home Landelijke radio 100% NL 100% NL naar de rechter om Q-music Limburg

100% NL naar de rechter om Q-music Limburg

100% NL stapt naar de rechter om Q-music Limburg uit de ether te krijgen. Dat zegt directeur Herbert Visser. Sinds juni zendt Q-music via vijf regionale FM-frequenties uit in Limburg, waarop voorheen RadioNL en Star FM te horen waren. Het grootste deel van de dag zendt Q-music Limburg de landelijke programmering uit. Alleen tussen 09:00 en 13:00 uur heeft de zender een eigen programmering. De zender komt tot stand door een samenwerking tussen het regionale bedrijf Radio Limburg dat de vijf frequenties in handen heeft en Q-music.

Het Commissariaat voor de Media heeft toestemming gegeven voor de samenwerking en besloot in oktober niet handhavend op te treden, na een verzoek daartoe van 100% NL (RadioCorp) en Radio 10 (Ad Venture Radio). Die zijn nu een bezwaarprocedure gestart.

"Het is onbegrijpelijk!", zegt Visser in Broadcast Magazine. "In 2003 is bepaald dat landelijke en regionale commerciëlen in Nederland zich niet op elkaars markt mogen bewegen. Dat doen ze gewoon." Het steekt Visser vooral omdat 100%NL als een van de weinige commerciële zenders wel een FM-frequentie heeft in Limburg. "En dan is er nu een commerciële regionale partij die twintig uur per dag Q-music relayeert, en de overige vier uur nog steeds als Q-music klinkt."

Hij baalt ervan dat het Commissariaat niet optreedt. "Het Commissariaat had dit nooit goed mogen vinden, maar ze hebben ons bezwaar afgewezen. Daarmee gaan we nu naar de rechter, we hopen het binnen een jaar terug te draaien." Toch verwacht hij daar voorlopig nog niet veel van, zegt hij tegen RadioFreak.nl. "Pas na de bezwaarprocedure kan de stap naar de rechter worden gemaakt. Ik verwacht dat er niet voor de herfst van 2015 hierover een uitspraak zou kunnen zijn."

Directeur Menno Koningsberger van Q-music zegt tegen RadioFreak.nl dat hij een rechtszaak met vertrouwen ziet. "Wij hebben de zaak uitvoerig aan het Commissariaat voor de Media voorgelegd. Omdat we zeker wilden weten dat wat wij gingen doen ook mocht. En zij zagen geen problemen." Koningsberger benadrukt dat Radio Limburg zelf Q-music benaderde voor een samenwerking. "Het is niet zo dat wij daar zelf naar op zoek waren."