Home Landelijke radio 2003 bekeken door Florent Luyckx (3FM)

2003 bekeken door Florent Luyckx (3FM)

Voor Florent Luyckx was 2003 een jaar om een nieuw begin te maken bij 3FM. Hij is vanaf dit jaar zendercoördinator bij Radio 3FM en had ondermeer de doelstelling om de omroepen op één lijn te krijgen, en dat is volgens eigen zeggen ook gelukt. Vandaag in deel 4 van ‘2003 bekeken door…’ blikken we nog één maal terug met de zendercoördinator.

Wat was uw hoogtepunten van het afgelopen jaar op radiogebied?
Het feit dat dit jaar bleek dat radio een springlevend medium is met toekomst. Het gaat goed met de radio in Nederland.

Wat was uw dieptepunten van het afgelopen jaar op radiogebied?
De uitkomst van Zero Base was ronduit teleurstellend. Het heeft slechts meer van hetzelfde opgeleverd. – De publieke discussie rondom de DJ salarissen; die is zeer slecht gevoerd op basis van verkeerde argumenten en onjuiste informatie.

Het mooiste radio moment van u in 2003 was…
De presentatie van de nieuwe programmering en de nieuwe 3FM campagne in augustus aan de 3FM-omroepen en DJ´s; de opkomst en het enthousiasme waren enorm. Er ontstond een gevoel van eenheid dat sindsdien alleen maar is gegroeid.

Zijn volgens u de frequenties bij de etherverdeling van mei op de goede plaatsen terecht gekomen.
Voor een deel niet. Het was toch ook de bedoeling om het radiolandschap diverser te maken? De enige winst voor de luisteraar is ID&T Radio; dat station voegt nog iets toe.

Wie is de grote winnaar van de verdeling en wie de grootse verliezer?
Grote winnaar: Radio 538 (+ 0,7)
Grote verliezer: Radio 10 (-2,3)

wat zou er in 2004 (nog) moeten veranderen in radioland?
De doorlopende discussie rond 3FM zou eindelijk eens afgelopen moeten zijn. Iedereen die zegt dat 3FM doet wat andere stations doet luistert in feite nooit echt naar onze programma´s. En de overspannen DJ-markt zou weer wat tot rust moeten komen. Niet alleen de DJ levert luisteraars op; ook het station waar de DJ het programma op maakt moet kloppen. De match tussen station en DJ is in hoge mate bepalend voor het succes van beiden. En DJ´s zijn geen geldwolven die rennen van de ene zak geld naar de andere. 3FM jocks als Ruud de Wild, Rob Stenders en Giel Beelen willen vooral bij hun favoriete radiostation werken. Wat overigens onverlet laat dat de bedragen die nu de ronde doen in de ´transfermarkt´ enorm afleiden.

Wat verwacht u van 2004 op radiogebied?
2004 wordt een jaar waarin de verschuivingen groter zullen zijn dan in het afgelopen jaar. En 3FM zal zich, zoals de cijfers nu al laten zien, staande houden met vernieuwende, spannende, publieke en jonge radio; Serious Radio. Niet het grootste radiostation met de grootste gemene deler, maar een belangrijke speler met veel luisteraars die houden van muziek en meer willen dan eenheidsworst.

Dit was de laatste editie van ‘2003 bekeken door…. We bedanken Florent Luyckx voor zijn medewerking en wensen hem succes met zijn verdere loopbaan bij 3FM.

Lees ook:
Deel 1: 2003 bekeken door Michael Bakker (192)
Deel 2: 2003 bekeken door Ruud Poeze (Radio Paradijs)
Deel 3: 2003 bekeken door Carlo de Boer (Sky Radio/Radio Veronica)