Home Landelijke radio 100% NL neemt Radio 10 over en start in september

100% NL neemt Radio 10 over en start in september

100%NL-baas Herbert Visser heeft bekend gemaakt dat Radio 10 op de frequenties van kavel A7 komt te zitten. Hiermee is er een bevestiging voor de geruchten waar RadioFreak.nl de laatste dagen melding van maakte. Begin september moet Radio 10 weer te horen zijn via een FM-frequentie.

Omdat de onderhandelingen nog niet helemaal afgerond zijn blijft Radio 10 Gold momenteel nog uitzenden op de kabel en via 828 AM. Als alles is afgerond gaat de AM uit en is Radio 10 weer op FM te ontvangen. Tot die tijd is op de FM-frequenties nonstop muziek te horen, binnen het format van Radio 10.

Radio 10 Gold is nu nog eigendom van Talpa Radio. Als onderdeel van de deal krijgt Talpa een minderheidsbelang in het bedrijf achter 100%NL en Radio 10. Hiermee omzeilt het bedrijf van John de Mol de regel dat het maar twee FM-kavels in handen mag hebben en heeft zo vier FM-stations in handen.

Radio 10 komt door de deal na tien jaar weer terug op de FM. Het station verloor 10 jaar geleden haar etherfrequentie aan Sky Radio/Radio Veronica bij de frequentieverdeling. In eerste instantie zou Sky Radio de zender overnemen maar door een conflict tussen Talpa en Sky Radio zag de laatste partij er vanaf en koos voor Radio 103 en dit werd later Radio Veronica.

Radio 10 is het oudste commerciële radiostation van Nederland. In 1988 zag het station het levenslicht met dj's als Adam Curry, Ferry Maat en Jeroen Soer. Het station begon als Radio 10 en veranderde later haar naam in Radio 10 Gold. In 1999 werd besloten de naam te wijzigen in Radio 10 FM. Na het verlies van de fm-frequentie koos het station er voor om de letters FM uit de naam te halen en weer te vervangen voor Gold. Het station ging uitzenden op 1008 AM en kromp steeds verder. Tussen 2007 en 2010 was het enkel via de kabel te ontvangen. De laatste jaren zond Radio 10 Gold uit via 828 AM. Nu de zender weer een FM-frequentie heeft vervalt Gold weer uit de naam.

Commercieel Directeur 538Groep Joris van der Pol: “Luisteraars van Radio 10 wachten al jaren op een FM frequentie om daarmee hun favoriete radiostation echt overal te kunnen ontvangen. We zijn blij dat dat via deze constructie zal gaan gebeuren!”

Algemeen Directeur 100% NL Carlo de Boer: “Wij zijn zeer verheugd met de overname van Radio 10 en de mogelijkheid om Radio 10 de komende jaren verder uit te bouwen. 100% NL verkreeg vorige maand het laatst beschikbare landelijke FM-pakket. Door op dat nieuwe FM-pakket  Radio 10 te gaan uitzenden, is het Nederlandse radiolandschap weer helemaal compleet.”

​100% NL oprichter/ directeur Herbert Visser:  “Voor mij voelt dit als thuiskomen. Vanaf de start van Radio 10 in 1988 was ik er jarenlang werkzaam, en mocht zelfs het station ooit openen met de allereerste nieuwsuitzending. Radio 10 is een prachtig radiostation dat al 25 jaar uitzendt en op elke radio te horen dient te zijn; en dus ook op FM.” 

Ad Venture BV kreeg in juli de vergunning voor kavel A7 toegewezen. De vergunning loopt tot en met 31 augustus 2017. Het kavel werd al sinds 2009 niet meer gebruikt. Toen werd de vergunning van Arrow Classic Rock ingetrokken. In 2011 lukte het niet om het kavel te verdelen.

Woensdagavond zijn alle FM zenders van het nieuwe radiostation aangezet en was sindsdien non-stop het nummer ‘Every 1’s a winner’ van Hot Chocolate te horen. Dit met het idee dat iedereen de zender makkelijk kan vinden.

Beluister hier de bekendmaking met dank aan iloveradio.nl:

Een compleet overzicht van de ontwikkelingen rond Radio 10 de afgelopen tien jaar, vind je in ons dossier.

Vorig artikel‘John de Mol neemt minderheidsbelang in 100%NL’
Volgend artikelSimone Walraven krijgt programma op Radio 2