Home Landelijke radio Zuid-Holland redt RTV West en RTV Rijnmond

Zuid-Holland redt RTV West en RTV Rijnmond

De provincie Zuid-Holland heeft woensdag besloten dat zij de omroepen RTV West en RTV Rijnmond overeind houdt, dit meldt het ANP. Provinciale Staten (PS) stemden bijna unaniem in met een pakket aan leningen en bijdragen van in totaal ruim 7 miljoen euro.

Een groot deel van de bijdragen is de afgelopen maanden al beschikbaar gesteld, in de vorm van achtergestelde leningen en vooruitbetaalde subsidies. Rijnmond krijgt nu nog 0,5 miljoen euro, West nog 3,75 miljoen aan aanvullende leningen.

De Zuid-Hollandse regionale publieke omroepen raakten de afgelopen jaren door onder meer wanbeleid in een financiële crisis. RTV West leefde op te grote voet en bij RTV Rijnmond leidde besluiteloosheid tot problemen, aldus de provincie. Bovendien voerde RTV West vorig jaar een radioprogrammering in met alleen praatradio, waardoor adverteerders en luisteraars afhaakten.

In december stelde Zuid-Holland de stations een ultimatum: ze moesten degelijke businessplannen maken en een groot deel van het personeel ontslaan. Verder stelde de provincie een toezichthouder aan. In ruil daarvoor stelde de provincie geld beschikbaar zodat West en Rijnmond tot en met februari konden blijven bestaan. West en Rijnmond schrapten respectievelijk 39,5 en 38,5 volledige banen.

Opvallend is dat RTV Rijnmond veel steun lijkt te krijgen van andere partijen dan de provincie. De gemeente Rotterdam wil bijvoorbeeld maximaal 2 miljoen euro bijdragen aan de verhuizing van Rijnmond. Het ziet er naar uit dat het ‘met de pet rondgaan’ door de provincie en Rijnmond bijna 3 miljoen euro heeft opgeleverd.