Home Landelijke radio Zondagochtend Concert Radio 4 viert vijftiende verjaardag

Zondagochtend Concert Radio 4 viert vijftiende verjaardag

Het Zondagochtend Concert van Radio 4 viert aanstaande zondag zijn vijftienjarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan vindt in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam een extra lang jubileumconcert plaats. Het concert is live te horen op de klassieke zender en te bekijken via www.radio4.nl tussen 10:00 en 12:15 uur.

Het Radio Filharmonisch Orkest, onder leiding van Alexander Lazarev en violiste Isabelle Faust, brengt verschillende muziekwerken ten gehore, waaronder Tsjaikovski’s Fantasie-ouverture Romeo & Julia en Dvoraks Vioolconcert.

Op het Amsterdamse Museumplein kunnen liefhebbers zondagochtend langskomen tijdens een speciaal zondagochtendontbijt. Aan veertig picknicktafels kan iedereen vanaf 10:00 uur ontbijten en luisteren naar het jubileumconcert.

Het Zondagochtend Concert kwam vijftien jaar geleden spontaan tot stand. De wens van de AVRO was om een serie van vier à vijf concerten te programmeren met radio-orkesten. Op de vraag of er nog ruimte was in de volle programmering, antwoordde toenmalig Concertgebouwdirecteur Martijn Sanders min of meer als grap: "alleen op zondagochtend".

Vijftien jaar later is Het Zondagochtend Concert de best bezochte klassieke concertserie in Nederland. De concerten worden sinds seizoen 1994-1995 rechtstreeks door de AVRO uitgezonden op Radio 4. Samen met het radioprogramma ‘Spiegelzaal’, dat voorafgaand aan het concert wordt uitgezonden.