Home Landelijke radio “Zendmastbranden zijn de schuld van Broadcast Partners”

“Zendmastbranden zijn de schuld van Broadcast Partners”

De branden in de zendmast van IJsselstein (Lopik) en Smilde zijn de schuld van zenderbeheerder Broadcast Partners. Dat zegt Oud-directeur Pieter Koning van Nozema, een overheidsbedrijf dat tot 2004 bestond en zenders beheerde. "Vanaf de start van Broadcast Partners was er discussie over de kwaliteit van hun werk", zegt Koning in Broadcast Magazine. "De recherche meldt dat er al eerder brandjes waren."

Volgens Koning concurreert Broadcast Partners altijd op prijs en doen ze dat met lage kwaliteitsniveaus. "Het is gewoon hun schuld, ze zijn aansprakelijk." Directeur Robert-Jan Van der Hoeven heeft altijd ontkent dat zijn bedrijf Broadcast Partners verantwoordelijk is voor de branden. "De nieuwe toren is door de overheid voorgeschoten en er liggen claims van de publieke omroep, Q-music en Sky Radio, ik schat alles bij elkaar twintig miljoen euro. Dat overleven ze niet", zegt Koning.

De radiozenders hebben ook geen belang bij een faillissement, meent Koning. "Een faillissement leidt tot radiostilte, ook de calamiteitenzenders vallen dan weg. Je houdt alleen KPN over als mogelijke distributeur. Maar KPN heeft geen interesse in de radiomarkt en is al bezig geweest de radiopoot af te stoten." Toch zijn er partijen die wel baat hebben bij de schuldvraag, aldus Koning. "Er zijn altijd leveranciers die een faillissement kunnen aanvragen. Die hebben geen boodschap aan ons nationaal belang."

De enige onderzoeken die tot nu toe naar buiten kwamen over de oorzaken, kwamen via de NOS. In september berichtte het NOS Journaal over een onderzoek van brandveiligheids-bedrijf Efectis. Daaruit kwam naar voren dat de brand vrijwel zeker is ontstaan door water in de kabels, die waarschijnlijk niet aan de eisen van brandveiligheid voldeden. De kabels waren van zendinstallaties die Broadcast Partners in beheer heeft. Door het water kon kortsluiting ontstaan.

Afgelopen mei bracht de NOS een onderzoeksrapport, dat in opdracht van NOVEC gemaakt is, naar buiten waaruit bleek dat een automatisch systeem niet werkte, waardoor de zenders gewoon toevoer bleven houden, terwijl ze uit waren gevallen. Als reactie daarop zouden de zenders in Smilde op een hoger vermogen gezet zijn.

Volgens directeur audio Jan Westerhof van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt de schuldvraag nooit beantwoord. Marktpartijen wachten op een rapport van verzekeraar Allianz. In Broadcast Magazine reageert Broadcast Partners met de mededeling dat het eindrapport nog wel even op zich laat wachten "als gevolg van de tussentijdse tegenstrijdige conclusies van de vele betrokken partijen."

Alle berichtgeving over de branden in de zendmasten is hier na te lezen.