Home Landelijke radio Zendmast Roosendaal ‘ingepakt’ met appartementen

Zendmast Roosendaal ‘ingepakt’ met appartementen

De ruim honderd meter hoge zendmast in Roosendaal wordt ‘ingepakt’ met appartementen. Eigenaar KPN wil een aantal 87 meter hoge, futuristisch uitziende woontorens om Roosendaals blikvanger bouwen. De plannen, die volgens KPN in een vergevorderd stadium zijn, worden binnenkort aan de gemeente Roosendaal gepresenteerd. Als die meewerkt, begint de bouw in 2008, verwacht KPN-woordvoerder Gerard Driessen.

KPN laat een onderzoek uitvoeren naar de straling van de radio- en tv-zender op de zendmast van Roosendaal. Het telecombedrijf wil uitsluiten dat bewoners van de toekomstige woontorens gezondheidsrisico’s lopen.

Het gaat om honderd appartementen die rondom de betonnen paal van de mast en op korte afstand daarvan moeten verrijzen. KPN heeft het plan in handen gegeven van de Dordtse projectontwikkelaar Dudok. Die heeft twee ontwerpen gemaakt, waaruit nog gekozen moet worden.

Om het wonen direct rond de toren mogelijk te maken, zal KPN de parabolen bovenop de toren, die nu nog voor de straalverbindingen zorgen, verwijderen. Die waren jarenlang nodig voor het telefoonverkeer, maar door verbetering van het ondergrondse glasvezelnetwerk zijn de parabolen overbodig geworden. De in 1958 gebouwde televisietoren blijft wel het signaal van radio en tv doorgeven.

De Roosendaalse wethouder Steven Adriaansen (Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting) zegt verrast te zijn. “We hebben midden vorig jaar een ideeënpresentatie van KPN gehad. Een van de opties was woningbouw. Daarna hebben we niets meer vernomen. Dus dit verrast me wel.” De demissionair portefeuillehouder weigert in te gaan op de nu naar buiten gekomen plannen. “We wachten ze eerst af en beoordelen ze als ieder ander plan. We kijken bijvoorbeeld of de woontoren past in ons woningbouwprogramma. Maar het lijkt me een behoorlijk complex.“

KPN wil ook bebouwing bij zijn andere 24 zendmasten in het land. Driessen: “Dat kunnen appartementen zijn, maar ook een hotel.“ De zendtoren in Roermond is ook zo’n project. In opdracht van KPN wil een plaatselijke ontwikkelaar daar op honderd meter hoogte 57 ‘airvilla’s’ in de toren gaan bouwen.