Home Landelijke radio Zendmast Hoogersmilde in oktober officieel geopend

Zendmast Hoogersmilde in oktober officieel geopend

De nieuwe zendmast in Hoogersmilde wordt in oktober officieel geopend. Dat staat in een document (pdf) over de planning van de herbouw van zendmasteigenaar NOVEC. Momenteel wordt in Hoogersmilde druk gewerkt aan de nieuwe zendmast. De oude driehonderd meter hoge zendmast stortte op 15 juli in na een korte felle brand. De zenders op de toren moeten in augustus weer operationeel zijn.

Op de herstelde betonnen voet zal een open stalen vakwerkmast geplaatst worden. De totale lengte van de zendmast wordt, inclusief betonnen toren, enkele meters hoger dan de oude mast. Gezien de hoge prioriteit om de mast snel op te kunnen leveren, is gekozen voor een innovatieve aanpak. Zo wordt gelijktijdig gebouwd, antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd.

De radiozenders die KPN in beheer heeft (onder andere Radio Drenthe en Sky Radio) komen bovenin de 303 meter hoge mast te hangen, samen met digitale tv-zenders van Digitenne. De radiozenders die Broadcast Partners in beheer heeft (onder andere 3FM en Q-music) komen daar vlak onder te hangen (zie afbeelding onder). Momenteel worden de onderdelen van de vakwerkmast naar de mast gebracht. De planning voor de komende maanden ziet er als volgt uit:

Mei
-Bouwen mast met m.b.v. een helikopter
– Vluchten in principe gedurende de hele maand van maandag t/m zaterdag

Juni en juli
-Werkzaamheden in de mast en toren
-Aanbrengen feeders en antenne

Augustus – september
– Augustus: zenders operationeel
– Aanbrengen werkbordessen, mastcabine, torencabine en nadere afwerking

Oktober
– Opruimen bouwterrein
– Afrondende werkzaamheden
– Officiële opening

De indeling van de mast gaat er als volgt uitzien: