Home Landelijke radio NOVEC moet Q-music schadevergoeding voor zendmastbrand betalen

NOVEC moet Q-music schadevergoeding voor zendmastbrand betalen

De rechter vindt dat NOVEC een schadevergoeding voor de brand in de zendmast van IJsselstein (Lopik) moet betalen aan Q-music. Het overheidsbedrijf dat eigenaar is van het stalen deel van de zendmast is verantwoordelijk voor de schade van het radiostation, meldt het Parool.

De brand ontstond in de vroege ochtend van 15 juli 2011. Later die dag ontstond er ook brand in de zendmast van Hoogersmilde, die daarna instortte. Het gevolg was dat Q-music maanden slecht te ontvangen was op 100.7 FM vanaf de zendmast in IJsselstein omdat er slechts met beperkt vermogen uitgezonden mocht worden. En daarvoor was volgens de rechter geen enkele noodzaak. NOVEC vond dat het opvoeren van het vermogen eerder ook de oorzaak van de brand was, maar dat was volgens de rechter niet vast te stellen.

De Amsterdamse rechter oordeelt nu dat NOVEC 'onrechtmatig en maatschappelijk onverantwoord' heeft gehandeld tegenover Q-music en het radiostation daardoor schade heeft geleden. Na de brand zou het bedrijf de kabels van zenderexploitant Broadcast Partners zonder toestemming en ondeskundig hebben weggehaald. Broadcast Partners kreeg ook de schuld in de schoenen geschoven van NOVEC, terwijl dat niet aan te tonen was.

De gebeurtenissen in Hoogersmilde zijn NOVEC niet aan te rekenen, volgens de rechter.

De uitspraak van de rechter kan grote gevolgen hebben. De rechtbank constateert dat het nog altijd een zooitje is rond de zendmasten. Verschillende partijen zijn eigenaar van delen van de zendmast. Daarnaast kunnen ook andere gedupeerde radiostations nu mogelijk een schadevergoeding eisen.

Uitsluitsel over de oorzaak van de brand blijft uit.