Home Landelijke radio Zendgebouw Radio Kootwijk open voor publiek

Zendgebouw Radio Kootwijk open voor publiek

Het monumentale voormalige radiozendgebouw in Radio Kootwijk op de Veluwe is vanaf dit voorjaar voor het eerst geopend voor publiek. ‘De Kathedraal’, zoals het gebouw ook genoemd wordt, is te vinden door een zognaamde ‘GPS-tocht’. Dit is bedacht door het Veluwe die het Veluws Bureau voor Toerisme (VBT). Met een speciaal computertje is het bouwwerk te vinden, Andere hoogtepunten zijn een stroperstocht, een ezelsafari voor kinderen en een moederdagontbijt tussen de wilde zwijnen. Ook organiseert het VBT oefentochten met het populaire Nordic Walking.

De Kathedraal is in de jaren twintig ontworpen door Jugendstil-architect J.M. Luthmann. Koningin Wilhelmina opende het gebouw in 1928 door contact te leggen met Bandoeng in voormalig Nederlands-Indië. Het gebouw is voor het laatst gebruikt voor radioverkeer met de scheepvaart. Sinds zes jaar staat de Kathedraal leeg. De provincie Gelderland is in onderhandeling met gegadigden die het gebouw willen exploiteren.

Met de nieuwe activiteiten hoopt het VBT meer jonge mensen naar de Veluwe te lokken. Het programma maakt deel uit van een Europees project om de Veluwe een nieuw imago te geven. [Planet]