World News Company (WNC), dat nieuwsbulletins verzorgt voor zenders als Sublime, RadioNL en Wild FM, heeft de afgelopen maanden tal van de nieuwsbulletins niet zelf samengesteld, maar ze één-op-één overgenomen van andere media. Uit documenten die RadioFreak.nl in handen heeft, blijkt dat in tientallen bulletins van WNC honderden artikelen van nieuwsmedia als NOS, RTL, AD en Telegraaf zijn gebruikt, zonder dat er bronvermelding plaatsvindt.

In de bulletins van WNC wordt een artikel van bijvoorbeeld NOS.nl of RTL Nieuws letterlijk, woord voor woord, voorgelezen. WNC heeft geen toestemming voor het overnemen van die teksten. Volgens Frank van der Klugt, eigenaar van WNC, is dat ‘erin geslopen’. “We zijn een kleine speler en we zijn tegen de zin in gegroeid. Er is er het een en ander ingeslopen, dat is niet goed.”

Structurele periode

Wat opvalt is dat het bulletins betreft over een langere, structurele periode, zeker van januari tot begin deze maand. “Door de drukte is het wat langer aan de gang geweest”, vertelt Frank, die zegt te willen benadrukken dat teksten ‘soms gewoon niet anders kunnen’. “Dat over het seksueel misbruik van Epstein, of het weer, hoeveel anders kun je dat nou schrijven dan andere media doen?”.

De tientallen documenten en audiofragmenten waaruit het plagiaat blijkt, zijn door een anonieme klokkenluider rondgestuurd. Frank is daar furieus over. “Dit is pure laster. Iemand probeert me zwart te maken, maar waarom? Ik werk hard voor m’n centen.” Hij zegt inmiddels te weten wie de klokkenluider is. “Ik heb er een ICT-specialist opgezet en zijn IP-adres laten uitpeilen. Als ik hier een advocaat op zet, heb ik een grote zaak.”

Zenders stellen onderzoek in

Een flink aantal radiostations, van landelijk tot lokaal, neemt de nieuwsbulletins van WNC af. Het bedrijf hanteert goedkopere tarieven dan het ANP en is daarmee voor kleinere spelers in de radiomarkt een aantrekkelijk alternatief.

RadioNL laat weten: “Het is ons niet opgevallen, we hebben er nog niet eerder aandacht aan gegeven. Maar we gaan nu zelf ook een onderzoek instellen.” Ook Sublime zegt naar aanleiding van deze berichtgeving een onderzoek in gang te hebben gezet. Frank hekelt dat deze site, in het kader van wederhoor, de genoemde radiozenders heeft benaderd. “Wat is jullie belang daarbij? Dat het een leuk artikel oplevert?”.

Van de NOS zijn honderden artikelen overgenomen, via zowel de website als teletekst. “We hebben de zaak in onderzoek, meer kan ik er in dit stadium niet over zeggen”, aldus een woordvoerder.

Op de vingers getikt

Het bedrijf van Frank van der Klugt is overigens al eens op de vingers getikt voor het overnemen van teksten van andere media. “Maar die twee gevallen zijn netjes afgehandeld”, wil hij benadrukken. De nieuwslezer zegt zijn leven gebeterd te hebben. “We hebben nu externe schrijvers die verantwoordelijk zijn voor de berichten. En van een paar omroepen hebben we inlogcodes die we mogen gebruiken.”

Bij WNC werken voice-overs als Alex Oosterveen (voorheen Radio Veronica), Wendy Duivenvoorde (ex-filelezer en oud 100% NL-dj) en Luc van Rooij (voorheen Radio Veronica).

Foto: Pixabay