Voormalig radio-dj’s Wietze de Jager en zijn vrouw Lieke Veld hebben geen recht op ruim 120.000 euro. Zij eisten dat geld van de potentiële kopers van hun woning in Zwolle, die de financiering niet rond kregen. Wietze en Lieke daagden het stel voor de rechter, maar volgens de rechtbank is er terecht een beroep gedaan op voorbehoud van financiering.

Wietze en Lieke zetten eind 2022 hun villa in Zwolle te koop voor een bedrag voor ruim 1,2 miljoen euro. Een stel met jonge kinderen bracht volgens RTV Oost een bod uit, dat kort daarna door de radio-dj’s werd geaccepteerd. Na enkele weken bleek dat de potentiële kopers de benodigde 1,2 miljoen euro niet bij elkaar kregen. Ze beriepen zich op het financieringsvoorbehoud in het koopcontract.

Wietze vindt dat de potentiële kopers niet hebben voldaan aan de zogenoemde inspanningsverplichting voor de aankoop van het huis en eiste in de rechtbank een schadevergoeding van 10 procent van de aankoopprijs, zo’n 120 duizend euro. De rechtbank in Zwolle wijst die eis af.

Geen schending

“Van een schending van de inspanningsplicht is niet gebleken”, schrijft de rechtbank in het vonnis. “De bank heeft hun aanvraag voor een hypotheek in behandeling genomen en uiteindelijk afgewezen. Uit de overeenkomst blijkt dat de afwijzing van één erkende geldverstrekkende bankinstelling voldoende is.”

Wietze en Lieke kunnen niet alleen fluiten naar het geld; ze moeten ook de proceskosten van ruim 6.300 euro betalen. De twee radio-dj’s wonen intussen op Bonaire.

Foto: Radio 538