Home Landelijke radio Wereldomroep stopt met programma’s voor vakantiegangers

Wereldomroep stopt met programma’s voor vakantiegangers


De Wereldomroep stopt met de Nederlandstalige programma's voor onder anderen vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs. Dat staat in het plan 'Free speech, Dutch values' dat de Wereldomroep vandaag presenteert. Kerntaak wordt het wereldwijd informatie bieden aan mensen in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarnaast fungeert de Wereldomroep als internationaal journalistiek visitekaartje van Nederland. De Nederlandstalige activiteiten worden sterk afgebouwd tot 'crisiszender' bij calamiteiten en specifieke informatie voor expats.

De Wereldomroep loopt alvast vooruit op plannen van het kabinet. De Wereldomroep verwacht half juni een gedetailleerde uitwerking van het regeerakkoord, waarin staat dat 'de Wereldomroep zich richt op zijn kerntaken waaronder het vrije woord en dat de financiering wordt ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.' Het budget gaat omlaag van 46 naar 36 miljoen euro.

Algemeen directeur Jan Hoek licht toe: "Dit is een logische stap. Veel van onze activiteiten sluiten naadloos aan op het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals het bevorderen van persvrijheid (Free speech) en het uitdragen van Nederlandse waarden (Dutch values). Daarmee is de Wereldomroep een belangrijk journalistiek visitekaartje voor Nederland als handelsnatie en als voorvechter van een internationale rechtsorde.

De plannen gaan wel banen kosten. "Als gevolg daarvan vervallen naar alle waarschijnlijkheid zo'n 100 arbeidsplaatsen in Hilversum en bij de zendstations", aldus Hoek.

Vorig artikelOpbrengst 3FM Serious Request naar moeders die geraakt worden door oorlog
Volgend artikelTelegraaf Media Groep klaagt bij minister over publieke omroep