Home Landelijke radio Waalse publieke omroep in staking

Waalse publieke omroep in staking

De Franstalige publieke omroep in België RTBF is vrijdag voor een hele dag in staking gegaan, uit protest tegen bezuinigingsplannen. Zowel radio als televisie verzorgen een aangepast en uiterst beperkt programma.

De leiding van de zwaar onder politieke invloed staande RTBF wil vijfhonderd van de 2600 banen schrappen door vervroegde pensionering en het opheffen van tijdelijke betrekkingen. Daarnaast moeten nog eens zeshonderd personeelsleden in de regionale studio’s elders gaan werken, omdat de regiocentra zich voortaan op specialismen moeten gaan toeleggen. Zo wordt Luik het centrum van het RTBF-amusement.

Verder krijgt de studio in het relatief kleine Bergen (Mons) een veel belangrijker rol. De vakbonden vermoeden dat de RTBF-leiding hiermee tegemoet wil komen aan druk van de in Wallonië oppermachtige Parti Socialiste (PS).

Daarnaast hebben de bonden bezwaar tegen aanpassing van de programmering van drie van de vijf radiozenders. Zo moet het regionale radionet Fréquence Wallonie samen gaan met de hoofdstedelijke zender Bruxelles Capitale.