Home Landelijke radio VVD’er Remkes wil publieke radiozender schrappen

VVD’er Remkes wil publieke radiozender schrappen

VVD-Kamerlid Remkes wil een publieke televisie- en radiozender schrappen. In de Telegraaf concludeert hij dat de efficiency van de omroepen nog ernstig te wensen over laat. "Er moet echt nog wat veranderen", aldus de liberaal. Wat hem betreft komt er een revolutie in Hilversum.
"Er moet juist verspilling worden tegengegaan. Dan moet er dus geen extra geld naar toe", aldus Remkes. Hij trekt de conclusies naar aanleiding van een rapport van de Rekenkamer. Die concludeerde dat de bedrijfsvoering voldoende is, maar dat er nog wel wat te verbeteren valt.

De VVD is al jaren van mening dat het aantal radio- en televisiezenders op de schop moet. Een PVV is daar medestander in. Het enige nieuwe zou zijn dat er nu ook een ‘ingewijde’ is. "Een goed voorbeeld van verspilling", zo weet die ingewijde te vertellen in de Telegraaf, "is bijvoorbeeld het actualiteitenprogramma Netwerk, wisselend verzorgd door de NCRV en de EO. Die twee clubs kunnen elkaar echter niet luchten of zien en daarom zijn er twee identieke tv-studio’s ingericht en opereren er twee aparte redacties. Inderdaad, van uw en mijn belastinggeld. Schandalig, nietwaar? Terwijl het zoveel efficiënter kan." Wie deze ‘ingewijde’ is, meldt de Telegraaf niet.

PVV’er Martin Bosma, die zelf jarenlang werkzaam zou zijn geweest bij het NOS Journaal en de Wereldomroep, gaat nog veel verder dan Remkes en wil het huidige publieke bestel zo snel mogelijk helemaal afschaffen. "De Rekenkamer had het voortbestaan van de omroepverenigingen ter discussie moeten stellen. Het nu gepresenteerde onderzoek was overbodig. Daar gaat het helemaal niet om."

De coalitiepartijen CDA en PvdA zien juist verbeteringen bij de publieke omroep. "Er zijn geen grote tekortkomingen bij de rechtmatigheid en doelmatigheid van de bestedingen", stelt CDA-Kamerlid Atsma. Hij is wel van mening dat het toezicht op de publieke omroep te versnipperd is. "Daar zit veel dubbel werk."