Home Landelijke radio Vroege Vogels in het teken van afscheid Midas Dekkers

Vroege Vogels in het teken van afscheid Midas Dekkers

Het programma Vroege Vogels op Radio 1 staat morgenvoeg geheel in het teken van het afscheid van columnist Midas Dekkers. Bij deze gelegenheid komt het programma niet vanuit het vertrouwde Capitool in ‘s-Graveland, maar vanuit Midas’ eigen woonkamer. Om het afscheid, na een serie van 1250 radiocolumns, extra luister bij te zetten is zondag een aantal collega-columnisten van Midas te gast. Dat zijn Maarten ’t Hart, Koos van Zomeren, Marjoleine de Vos, Tijs Goldschmidt, Cisca Dresselhuys en Wouter Klootwijk.

Alleen wanneer Vroege Vogels zelf niet uitzond (tijdens Olympische Spelen, WK’s voetbal en bij het overlijden van Paus Johannes Paulus II) ontbrak Midas op zondagochtend en tijdens zijn vakanties werd er wel eens een column herhaald. De allereerste column van Midas was te horen op tweede paasdag in 1980 en was getiteld De Paashaas. Sindsdien behandelde Midas wekelijks een ander beest.

“Aan de ene kant is het leuk, omdat het je verplicht een keer per week je hersenen aan het werk te zetten”, lichtte Dekkers zijn beslissing toe. “Maar ik ben nu bijna 61 en ik hoop nog een paar dingen te kunnen doen voor ik doodga. Iedere gelezen column leg ik in een laatje. Dat laatje is vol.”

Op 18-jarige leeftijd begon Wandert Dekkers in Amsterdam natuurkunde te studeren. Al snel nam bij twee belangrijke beslissingen: hij ruilde de naam Wandert voor Midas en de studie natuurkunde voor biologie. Al tijdens zijn studie ging Midas aan de slag bij het Zoölogisch Museum en werkte hij als redacteur bij uitgeverij Het Spectrum. Later leverde hij ook bijdragen aan onder meer De Nieuwe Linie, de NRC, de Volkskrant en Vrij Nederland.

Inmiddels heeft Midas Dekkers ook een flink aantal boeken op zijn naam staan. Ze zijn in vele talen vertaald en voor zijn kinderboeken werd hij onderscheiden met drie Zilveren Griffels en een Vlag en Wimpel. In 2002 werd Midas uitgeroepen tot columnist van het jaar.

Het VARA-programma Vroege Vogels is een van de best beluisterde programma’s op Radio 1 en wordt op zondag tussen 08:00 en 10:00 uur uitgezonden.

Vorig artikelRuim 100 Peters op Peter de Vries dag op 3FM
Volgend artikelRTV Utrecht in het teken van historische gebeurtenissen