Home Landelijke radio Vertrek van top RTV-Drenthe kostte bijna een miljoen euro

Vertrek van top RTV-Drenthe kostte bijna een miljoen euro

Het vertrek van de top van RTV Drenthe heeft de regionale omroep bijna een miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een financieel overzicht dat door RTV Drenthe aan de provincie is verstrekt. De onrust die vorig jaar bij de omroep ontstond en leidde tot het vertrek van directeur Rob Staal, hoofdredacteur Elibert Maathuis en chef nieuws en sport Bert Visser, kostte in totaal 1,1 miljoen euro.

Met de afkoop van de arbeidsovereenkomsten van Staal, Maathuis en Visser en het betalen van salarissen was in totaal 967.000 euro gemoeid. Het inhuren van adviseurs, het plegen van onderzoek naar de problemen en het vervangen van Maathuis kostte 104.000 euro. Aan advocaat- en proceskosten was de omroep 45.000 euro kwijt.

De nieuwe directeur-hoofdredacteur van RTV Drenthe, Klaas Samplonius, maakte al eerder bekend dat zijn omroep de gemaakte kosten de komende vier jaar door bezuinigingen terug wil verdienen. Zo bespaart RTV Drenthe met de aanstelling van Samplonius jaarlijks een ton, omdat er niet langer een directeur en een hoofdredacteur werkzaam zijn. Samplonius neemt beide functies voor zijn rekening. Een andere besparing wordt bereikt door lagere personeelskosten. De programma’s lijden, zoals Samplonius eerder aankondigde, nauwelijks onder de bezuinigingen.

De provincie, de belangrijkste financier van de regionale omroep, vindt het goed dat RTV Drenthe de financiële nasleep van het tumultueuze jaar, ten laste brengt van de reserves. Ze had als voorwaarde gesteld dat de financiële gevolgen van de problemen bij de omroep geen consequenties mogen hebben voor de programma’s. In 2011, zo verlangt PvdA-gedeputeerde Huub Looman, moet RTV Drenthe de reserves weer op peil hebben. [DvhN]

Vorig artikelRob Stenders: “Die hele eerste week was vreselijk”
Volgend artikelCommercial 3FM wint Gouden Effie