Home Regionale radio Noordelijke regionale media hekelen slechte politievoorlichting

Noordelijke regionale media hekelen slechte politievoorlichting

De drie noordelijke regionale omroepen RTV Noord, Omrop Fryslân en RTV Drenthe hebben een pact gevormd waarin ze om de formele politiewoordvoering heen proberen te werken. Aan dat pact werken ook de noordelijke regionale kranten Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad mee.

Volgens hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord hapert de voorlichting van de politie door recente reorganisaties. “De oprichting van de landelijke politie heeft ook in Noord-Nederland diepe sporen getrokken. Zo is de afdeling voorlichting gereorganiseerd en vooral ingekrompen. Ons probleem: de voorlichting van de politie hapert. Beschikbaarheid, bejegening; het verschil met de oude situatie is op zijn zachtst gezegd opvallend”, schrijft Van den Berg in een eigen blog.

“Daarom hebben we nu, met alle genoemde media, besloten onze verhouding met de politie te herzien. We willen graag geloofwaardig blijven en serieus genomen worden”, aldus Van den Berg. Politievoorlichters zouden tegenwoordig te veel op de stoel van journalist gaan zitten, in plaats van op die van de voorlichter. Daardoor lijken persvoorlichters het nieuws te willen gaan bepalen en sturen, aldus Van den Berg.