Home Landelijke radio Veronica-schip Norderney blijft toch in Antwerpen

Veronica-schip Norderney blijft toch in Antwerpen

Het oude zendschip van Radio Veronica gaat toch niet weg uit de haven van Antwerpen, zoals afgelopen week wel gemeld werd. Donderdag liet het schimmige eigenaarschap van de Norderney in een mail aan zeezenderfanaten weten dat het zendschip "binnen de zeven dagen" naar de Middellandse Zee zou vertrekken. De mail was verstuurd om "een einde te maken aan een hoop geruchten en onzekerheden".
"Het Veronica-schip mag voor Nederland als verloren worden beschouwd. Na anderhalf jaar doelloos in Antwerpen te hebben gelegen en na onderhandelingen met vertegenwoordigers van 23 verschillende Nederlandse gemeenten en een popmuseum is er niets uitgekomen. Dat betekent volgens ons dat Nederland schijnbaar te klein is geworden voor deze boot en dat het schip niet als cultureel erfgoed wordt gewaardeerd. Daarom zal het schip, uitgerust met nieuwe masten, binnen de zeven dagen vertrekken naar de Middellandse Zee waar het zijn laatste vaste ligplaats zal krijgen", luidde het.

De contactpersoon voor de Norderney, een oud-dj van Radio Caroline, vertelde vandaag dat die bewuste mail de voor vrijdag voorziene officiële communicatie over het lot van het zendschip vervangt en dat hij "niets meer wil lossen". Dus ook niet over de precieze bestemming en finaliteit van het schip waarop de voorbije twee weken serieuze aanpassingswerken zijn gebeurd. Over de precieze vertrekdatum wilde de man wel kwijt dat het eigenlijk de bedoeling was vandaag uit te varen en dat daarvoor alles in orde was. Maar de voorspellingen omtrent de wind (7 beaufort) voor de volgende dagen hebben dit plan doorkruist, zo zei de ex-medewerker van Caroline.

In de Antwerpse haven luidde het dat de eigenaars bij het havenbedrijf geen schulden meer hadden uitstaan, wat een voorwaarde voor vertrek is. In tegenstelling tot eerdere informatie zou het schip ook niet de scheepvaartcontrole hebben moeten doorstaan omdat het schip, dat geen motor heeft en onbemand is, als een ‘drijvend voorwerp’ geldt. In dit geval moeten de eigenaar en de verzekeringsmaatschappijen er dan maar voor zorgen dat alles in orde is, hoewel er nog steeds groen licht nodig is van de havenautoriteiten om uit te varen.

Voorlopig blijft het gissen wat het lot van de Norderney is. Als geïnteresseerde koper van het schip zei het Nationaal Popmuseum in Scheveningen dat het alle recente ontwikkelingen via de media heeft moeten vernemen en dat het na talrijke vragen van de media een informatiestop heeft afgekondigd. De hele heisa rond het schip heeft er wel voor gezorgd dat er de jongste dagen meer Belgische bezoekers zijn opgedaagd voor een tentoonstelling in Hoek van Holland rond Radio Veronica, aldus de zegsman.