Home Landelijke radio ‘Verhoging van vermogen publieke radiozenders vanuit Lopik van de baan’

‘Verhoging van vermogen publieke radiozenders vanuit Lopik van de baan’


Het vermogen van de publieke radiozenders vanuit de zendmast in IJsselstein (Lopik) wordt niet verhoogd. Dat zegt het Noord-Hollandse statenlid Ed Wagemakers. Hij probeert al jaren om wat te doen aan de ontvangst van de publieke radiozenders in West Friesland. In een brief zegt Wagemakers dat door de branden in de zendmasten van Lopik en Smilde de toegezegde verhoging niet doorgaat.

"Nederlandse Publieke Omroep (NPO) mailde mij op 19 oktober 2011: 'Verbetering van de zender Wieringen voor de verzorging van Noord-Holland is geen optie, zo wordt ingeschat. Het kan frequentietechnisch niet. Wat betreft Lopik: we hebben van de overheid zwart op wit toezegging van compensatie van de hogere elektriciteitskosten van Lopik voor een bepaalde periode. We waren bezig een contract voor te bereiden met onze operator Broadcast Partners om uitzending mogelijk te maken, toen de branden uitbraken in Lopik en Smilde. Sindsdien werken we aan snel herstel van de oorspronkelijke verzorging en hebben verhoging van het vermogen wat naar de toekomst geschoven.'", zo zegt Wagemaker in de brief.

Maar volgens het statenlid zegt het Agentschap Telecom dat de verzoeken om het zendvermogen te verhogen eind 2011 zijn ingetrokken. Er zouden verzoeken zijn geweest om het vermogen van de publieke zenders te verdubbelen van 100 naar 200 kilowatt, maar onder andere in coördinatieonderhandelingen met België is dit verzoek afgewezen.

Wagemaker: "Het is toch te gek voor woorden dat een aanvankelijke belofte van het Rijk ingetrokken wordt. Luisteraars worden nauwelijks geïnformeerd en ook nog eens op flinke kosten gejaagd om gebruik te kunnen maken van digitale radio. In november stuurde de PvdA Noord-Holland hier al een brief over aan de Vaste Kamercommissie EL&I. Er is helaas nog steeds geen oplossing. Wij kaarten de zaak daarom nu opnieuw aan bij de Kamercommissie en de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Mijn geduld, maar vooral dat van de radioluisteraars in onze provincie, begint op te raken."