Home Landelijke radio Veel reacties over ontvangstproblemen Radio 4

Veel reacties over ontvangstproblemen Radio 4

Bijna 2000 luisteraars van Radio 4 hebben protest aangetekend tegen de slechte ontvangst van de klassieke zender van de publieke omroep. Na een oproep van het Radio 4-actualiteitenprogramma Viertakt (NPS) om problemen met de ontvangst kenbaar te maken, stroomden volgens de zender de klachten massaal binnen via e-mail en brieven.

“Al sinds de herverdeling van de etherfrequenties in juni 2003 klagen luisteraars van Radio 4 over de verslechterde ontvangst. Zij maken melding van ruis in het signaal, het wegvallen van de ontvangst en storingen door popzenders en piraten”, stelt de zender. “Naar aanleiding van die klachten zijn enkele steunzenders geplaatst. Maar de problemen zijn daarmee niet verholpen. Bij de herverdeling van de etherfrequenties had de minister van Economische Zaken aan Radio 4 een dekking van 100 procent gegarandeerd. Maar dit streefcijfer wordt bij lange na niet gehaald.”

Door naar de klachten te kijken heeft Radio 4 de volgende probleemgebieden ontdekt:
– Amsterdam
– Utrechtse Heuvelrug en de nabijgelegen Veluwe
– Omgeving Arnhem-Nijmegen
– Randstad-West (Rotterdam-Den Haag)

Ook worden Noord-Groningen, Omgeving Eindhoven en de Zeeuwse Eilanden genoemd.

Luisteraars van Radio 4 klagen ook over de ontvangst via de kabel. Daar is veel last van geruis en spontane onderbrekingen. Klagers geven aan vaak mono te moeten luisteren. Viertakt heeft alle klachten gebundeld en namens Radio 4 overhandigd aan de ministers van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en aan de relevante kamercommissies.

De redactie van Viertakt is beduusd over de hoeveelheid reacties: “Het valt op dat de luisteraars er genoeg van hebben. Velen zouden graag langer willen luisteren, maar zetten de radio eerder uit omdat de ontvangst zo belabberd is. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn en daarom zijn we tot deze actie overgegaan”.

Vorig artikelRadio Rijnmond verhuist naar ‘hotspot’ Hillesluis
Volgend artikelConcertzender wordt Radio 6