Home Landelijke radio Vara wil ‘Matinee’ behouden

Vara wil ‘Matinee’ behouden

De VARA wil het programma ‘Matinee’ op de Vrije Zaterdag niet kwijt. De omroep vindt het onjuist en onbegrijpelijk dat de AVRO, NPS en TROS de concertserie op Radio 4 mogen overnemen.

De VARA reageerde gisteren op het besluit van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep. De omroep had het vanzelfsprekend gevonden wanneer hij als een volwaardige partner in het project had kunnen blijven deelnemen, aldus een persverklaring. De VARA is van plan een bezwaarschrift tegen de beslissing in te dienen.

De socialistische omroep begon het radioprogramma 42 jaar geleden. Het programma was speciaal bedoeld voor de VARA-achterban. Het fenomeen ‘vrije zaterdag’ was toen relatief nieuw.

De VARA wilde er graag mee verder gaan, maar de leiding van de publieke omroep vindt dat de omroepcombinatie AVRO, NPS en TROS betere financiële plannen heeft. Volgens een woordvoerder van Raad van Bestuur van Publieke Omroep is er lange tijd overleg gevoerd voordat de beslissing werd genomen. “Daarbij stonden continuïteit, artistieke kwaliteit, financiële soliditeit van de concertserie en draagvlak binnen Publieke Omroep centraal.”

Pogingen van de VARA om als volwaardige partner bij de samenwerking betrokken te worden, leidden niet tot resultaat. Daarvoor lagen de voorstellen te ver uit elkaar, aldus de woordvoerder.