Home Landelijke radio Uiteenlopende plannen voor bebouwing bij zendmasten

Uiteenlopende plannen voor bebouwing bij zendmasten

Voor al de 24 zendmasten van KPN wordt op dit moment druk nagedacht over bebouwing. Doordat op de masten de stralingsfunctie voor telefoonverkeer vervalt, is bebouwing in of pal naast de torens mogelijk. De parabolen op de toren zijn overbodig geworden door het ondergrondse glasvezelnetwerk. De torens geven nog wel het signaal voor televisie en radio door.

Eerder werd al bekend dat er plannen zijn voor appartementen rond de zendmasten in Roermond en Roosendaal. Een van de opmerkelijke tranformaties heeft het telecombedrijf voor ogen voor Maastricht. Daar wordt een plan ontwikkeld voor de inrichting van rouwkamers in de zendmast die vlakbij een begraafplaats staat. Voor Markelo zijn er plannen voor de inrichting van een cellencomplex, pal naast de toren.

In Markelo gaat het om een justitieel complex van dertig verdiepingen met acht of twaalf cellen per verdieping. “Dat is precies goed voor een bewakingsunit,’’ zegt woordvoerder G. Driessen van KPN. Rond de toren in Markelo is bovendien plek voor een restaurant en facilitaire diensten van justitie.

Die plannen worden nog dit jaar aan het ministerie van Justitie aangeboden. “Daardoor komt er ruimte op de terreinen rond de toren. Wat moeten we met die grond? We kunnen het ook teruggeven aan de gemeenten.’’ Andere ideeën van KPN zijn de inrichting van een hotel in een mast, of het omtoveren van een mast in de buurt van de Efteling tot attractie. KPN denkt bovendien aan de inrichting van enorme reclamezuilen, laser op torens of bekleding met sculpturen. [AD / RF]