Home Landelijke radio Tweede Kamer zet vraagtekens bij rol Radio 2 rond cd

Tweede Kamer zet vraagtekens bij rol Radio 2 rond cd

Een ruime meerderheid van SP, CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij de mogelijke rol van Radio 2 bij het maken en promoten van een cd. De zender zou 40.000 euro hebben geïnvesteerd in de vervaardiging van de cd ‘The Look of Love’ van Trijntje Oosterhuis. In ruil daarvoor zou Radio 2 een percentage van de opbrengst uit de verkoop van platenmaatschappij EMI hebben gekregen.

“Hoogst merkwaardig”, noemt SP’er Jasper van Dijk deze rol, omdat de zender de cd flink heeft gedraaid. Hij laakt het mogelijk bevoordelen van een artiest boven andere artiesten. “De publieke omroep moet niet op de stoel van ondernemer gaan zitten. Zij behoort niet publiek geld in een cd’tje te steken en er geld aan te verdienen, ten koste van bandjes die zich dit niet kunnen veroorloven.” Van Dijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk (Media).

CDA-collega Joop Atsma spreekt van misbruik door Radio 2 van zijn positie als publieke zender. De zaak is hem wel een onderzoek door de Nederlandse Mededingsautoriteit NMa waard. Volgens Martijn van Dam (PvdA) is hem onduidelijk of wat Radio 2 doet wel of niet mag, maar moet het Commissariaat voor de Media er maar naar kijken.

“De publieke omroep zou het commerciële pad niet moeten willen opgaan”, aldus VVD-mediawoordvoerder Johan Remkes. Muzieksamensteller Ron Stoeltie van Radio 2 was niet voor commentaar bereikbaar. [AD]

Vorig artikelPieter Jan Hagens stopt met Radio 1-programma
Volgend artikel‘Rocktober’ op Arrow Classic Rock