Home Landelijke radio Tweede Kamer wil meer muziekvariatie op de publieke radiozenders

Tweede Kamer wil meer muziekvariatie op de publieke radiozenders

De Tweede Kamer vindt dat de muziek op de publieke radiozenders veel gevarieerder moet. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 wil volgens De Telegraaf dat er een volwaardige plek blijft voor soul- en jazz-muziek, nu Radio 6 binnenkort wordt opgeheven. Ook andere muziekgernes zouden volgens de Kamer veel meer aandacht moeten krijgen bij de NPO.

Vooral de VVD ziet het muziekbeleid van de publieke zenders als een probleem. "Waar kan je schlagers horen bij de NPO? Of Nederlandstalige muziek, heavy metal of country? Bijna nergens meer, zeker niet op prime time", aldus VVD-Kamerlid Arno Rutte. "Het is de kerntaak van de publieke omroep om ook kleinere groepen luisteraars te bedienen", stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Mediapartnerschap
De Kamer vindt vooral dat Radio 2 en 3FM te veel bezig zijn met het trekken van zoveel mogelijk luisteraars. De VVD stelt ook vragen bij mediapartnerschap van met name 3FM bij veel concerten. De partij vraagt zich af of een publieke omroep mee mag werken aan een commercieel concert/festival. Arno Rutte gaat er donderdagavond vragen over stellen aan staatssecretaris Dekker.

De PvdA wil juist dat de politiek zich minder gaat bemoeien met de publieke omroep. Zo moet het bestuur van de NPO niet meer benoemd worden door de politiek. "Je ziet een trend dat men steeds meer wil bepalen wat amusement is of welk programma past bij de publieke omroep", zegt PvdA-kamerlid Mohammed Mohandis. Die afstand moet wat hem betreft groter worden.