Home Landelijke radio Tweede Kamer wil ‘gedoogzone’ voor piraten

Tweede Kamer wil ‘gedoogzone’ voor piraten

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of er een ‘gedoogzone’ voor radiopiraten kan komen. Dat bleek woensdag tijdens een debat over de radiofrequenties, die onlangs werden verdeeld.

Het Agentschap Telecom haalt op dit moment juist veel etherpiraten uit de lucht onder de naam ‘Etherflits’. Kamerleden vinden dat door hun verdwijnen de creativiteit in ether ver te zoeken is en pleiten voor een plekje op de etherband waarop piraten alle ruimte hebben. Ze refereren aan Nieuw-Zeeland, waar ook een dergelijke gedoogzone zou bestaan.

CDA’er Atsma kwam er rond voor uit dat hij de liedjes van bijvoorbeeld smartlappenzangeres Marianne Weber miste in de ether. Dat genre muziek wordt doorgaans door piraten gedraaid en veel Kamerleden hebben daar sympathie voor.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) gaat nu onderzoeken of piraterij toe te laten is. Maar hij maakte meteen duidelijk dat de etherband in Nederland maximaal is benut en dat het moeilijk zal zijn een plaatsje te vinden.