Home Landelijke radio Tweede Kamer steunt PVV-plan voor meer Nederlandstalige muziek op Radio 2

Tweede Kamer steunt PVV-plan voor meer Nederlandstalige muziek op Radio 2


De motie (PDF) van PVV-kamerlid Martin Bosma om Radio 2 te verplichten minimaal 35 procent Nederlandstalige muziek te draaien, is aangenomen. Een meerderheid van VVD, CDA, SP, SGP en PVV steunt de motie. Het is nu aan minister Van Bijsterveldt om te bepalen of ze er ook echt wat mee doet. Ze kan een motie ook naast zich neerleggen. Afgelopen maandag zei ze in het mediadebat al dat zij niet over de inhoud van de publieke radiozenders gaat. Ze kan wel een verzoek indienen bij Radio 2.

Vanuit de oppositie komen kritische geluiden. PvdA-kamerlid Sharon Dijksma noemt het 'bizarre bemoeizucht'. Zendermanager Kees Toering van Radio 2 zei eerder dat hij wetgeving overbodig vindt. Hij stelt dat een quotum sowieso niet aan Den Haag is. "Daar zijn wij zelf professioneel genoeg voor."

De Tweede Kamer stemde ook in met een voorstel om het aantal veelverdieners bij de publieke omroep terug te dringen tot maximaal drie. De hele Kamer steunde het voorstel. Moties van de oppositie om de bezuinigingen op de omroep te beperken, haalden het niet.

Het stemmen over de Radio 2-motie zorgde voor enige hilariteit in de Tweede Kamer.

Vorig artikel“Ik ben emotioneel, fysiek en mentaal kapot”
Volgend artikelRegionale radiozenders niet samen met landelijke omroep