Home Landelijke radio Toch positief advies vanuit gemeente Bergen voor Maasland Radio

Toch positief advies vanuit gemeente Bergen voor Maasland Radio

De gemeente Bergen geeft vanavond toch een postief advies voor Maasland Radio als lokale omroep. Dit tegen het voorstel van Burgemeester en Wethouders in. Om de kwaliteit van de uitzendingen te verbeteren, zou de omroep zelfs subsidie moeten krijgen.

De gemeenteraad spreekt zich tijdens de vergadering van vanavond uit over de representativiteit van de programmaraad van Maasland. Die zou volgens het college niet goed functioneren en daarom wil het een negatief advies neerleggen bij het Commissariaat voor de Media. Die beslist uiteindelijk wie voor de komende vijf jaar de zendmachtiging in Bergen krijgt.

Behalve Maasland wil ook Omroep Gennep in Bergen gaan uitzenden. De Progressieve Kombinatie (PK), goed voor zes zetels en grootste partij in Bergen, liet al eerder weten dat Maasland niet hoeft te verdwijnen. De oppositiepartij oordeelt hard over de gang van zaken. Het feit dat het college een ‘duimdik dossier’ over Maasland liet aanleggen maakt het college in de ogen van de PK ‘belachelijk’. “Eens te meer blijkt dat het college niet in staat is op een normale wijze om te gaan met personen en instanties die haar kritisch benaderen”, schrijft de PK in een reactie.

De partij vindt wel dat Maasland op punten kan verbeteren, maar dat de zender over het algemeen bovengemiddeld presteert. Ook het CDA laat kritische geluiden horen, maar zal over de programmaraad van zowel Maasland als Gennep positief oordelen. “Het functioneren van de programmaraad van Maasland is de laatste maanden in orde”, laat fractievoorzitter Rob Arts weten. CDA vindt wel dat er van een lokale omroep meer verwacht mag worden als het gaat om het verslaan van gebeurtenissen en evenementen in de gemeente. “Vandaar dat we de discussie willen voeren om subsidie te gaan verstrekken aan de omroep om zo een kwaliteitsomslag te krijgen.”

Ook kritische geluiden vanuit de VVD die nog altijd wil inzetten op een samenwerking tussen Gennep en Maasland. “We hopen vanavond te vernemen wat de mediator die de mogelijkheden tot samenwerking heeft onderzocht, te melden heeft”, zegt fractievoorzitter Wim van der Kwast. “Wij staan tamelijk kritisch tegenover datgene wat de Maasland als lokale omroep aanbiedt. Er zou een meer lokalere invulling van de programma’s mogen komen. Anderzijds is er niemand binnen onze fractie die Maasland weg wil hebben.”

Afgelopen weekend hield de Noord-Limburgse omroep een actiemarathon om de zendmachtiging voor de gemeentes Bergen en Acren en Velden te behouden. Die leverde tot nu toe ruim 1600 handtekeningen op.

In het actieweekend kreeg Maasland ook nog zo’n 600 ondersteunende telefoontjes en mailtjes. Bijna 500 mensen bezochten het studiopand van de omroep.

Het bestuur van de omroep zegt in een eerste reactie verheugd te zijn over het resultaat. De massaliteit van de reacties toont duidelijk aan hoezeer de eigen lokale omroep in de samenleving geworteld is. [Limburger / RadioFreak]

Vorig artikelNOS geeft VARA Songfestival-primeur weg
Volgend artikelQ-music stuurt luisteraars naar horrorfilm