Home Landelijke radio Stenders wil ‘Het Gebouw’ opnieuw maken

Stenders wil ‘Het Gebouw’ opnieuw maken

Rob Stenders heeft zijn zinnen gezet op de heroprichting van Het Gebouw, het legendarische ’totaalprogramma’ van de VPRO-radio dat tussen 1984 en 1993 elke vrijdag werd uitgezonden. Als zich geen andere gegadigden melden, wil de dj van 3FM het programma uitzenden op zijn eigen internetzender KXradio.
"Binnen een jaar gaat het ervan komen", zegt Stenders in de Volkskrant. "Ik zal het niet zo mooi en hoogdravend kunnen doen als de VPRO destijds, maar het concept is altijd in mijn hoofd blijven zitten."
In het programma, dat zich over de ochtend en de middag uitstrekte, werd de luisteraar door de ruimten van een, goeddeels fictief, gebouw mee gesleurd langs interviews, reportages, actualiteiten en komische intermezzo’s. Het bevatte onderdelen als Het marathongesprek en Standplaats,die later een zelfstandige plek in de radioprogrammering zouden vinden. Ook het satirische tv-programma Jiskefet was in wezen een voortzetting van Borat, een element uit Het Gebouw. Henk van Hoorn en Peter Flik met Ton van der Graaff, Geert Harms, Anton de Goede waren enkele presentatoren.
Stenders roemt de verbeeldingskracht ervan. "Ik zat als luisteraar zó op die derde verdieping van dat VPRO-gebouw. Ik ging er, in mijn fantasie, helemaal in mee. Na de opheffing ben ik er in mijn achterhoofd altijd mee bezig gebleven."
Onder invloed van de zogeheten zenderkleuring zette de VPRO in 1993 een punt achter het programma. De meeste direct betrokkenen vonden de formule sleets geworden; het programma moest in zijn laatste fase bovendien uitgesmeerd worden over twee verschillende zenders. "Van het oorspronkelijke skelet was al niet veel meer over", zei toenmalig VPRO-radiodirecteur Jan Haasbroek bij de slotuitzending.