Home Stations KINK Eric Corton

Eric Corton

Eric Corton

Eric Corton ziet op 11 januari 1969 het levenslicht in Oosterbeek. Al vanaf jongs af aan is Corton bezig met muziek. Zo speelt hij jarenlang in diverse bandjes en wordt opgeleid tot acteur aan de Toneelschool. Zijn tv-debuut maakt Corton in de jaren 90 als presentator van het muziekprogramma ’t Dak Eraf bij Veronica.

Enkele jaren later maakt Corton de overstap naar BNN, waar hij zowel voor tv als radio actief wordt. Bij 3FM begint Corton in 2003 met het programma ‘That’s Live’, dat hij overneemt van Sander de Heer. Vanaf 2008 krijgt hij een tweede programma op 3FM: Corton presenteert iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 01.00 uur het programma ‘3VOOR12RADIO’.

Corton is van maart 2009 tot en met november 2016 samen met Annemieke Schollaardt de voice-over van 3FM. De twee spreken alle jingles, acties en andere vormgeving van het station in.

NPO Radio 1

In mei 2011 stopt Corton met 3VOOR12RADIO, naar eigen zeggen om privéredenen. “Ik mis te veel van mijn gezin, mijn schoolgaande kinderen, van mijn vriendenkring en van mijn nachtrust, en dat breekt me op”, aldus Corton. Op zaterdag 13 december 2014 maakt Corton ook zijn laatste ‘That’s Live’. Frank van der Lende neemt het programma over. Corton blijft actief bij 3FM als stationvoice.

Corton presenteert vanaf het najaar van 2011 een tijdlang samen met Willemijn Veenhoven het programma ‘BNN Today’. Later valt hij regelmatig in bij ‘Met Het Oog Op Morgen’, om in maart 2015 vaste presentator te worden van de dinsdageditie. Corton presenteert vanaf september 2015 iedere werkdag ‘De Nieuws BV’. De radiomaker volgt Felix Meurders op, die stopt met het journalistieke programma.

Corton stopt op 31 augustus 2016 met ‘De Nieuws BV’. “Ik ben tot de ontdekking gekomen dat andere dingen in mijn leven die ik heel mooi en heel fijn vind, eronder lijden. Dus ik heb besluit genomen op te stoppen met dit dagelijkse programma”, aldus de presentator over het besluit om te stoppen.

Rode Kruis

Eric Corton is ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. Voor 3FM Serious Request bezoekt Corton jarenlang conflictgebieden waar een zogenoemde ‘stille ramp’ plaatsvindt. Corton maakt audioreportages die tijdens 3FM Serious Request te horen zijn. 3FM-dj’s Paul Rabbering en Wijnand Speelman nemen vanaf 2015 de taak over van Corton en maken de audioreportages voor Serious Request.

Corton krijgt op zaterdag 12 maart 2016 ‘Het Kruis van Verdienste‘. De erepenning is de hoogste onderscheiding van het Rode Kruis. Corton krijgt de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor het Rode Kruis, in het bijzonder voor de indringende reportages die hij jarenlang maakt voor 3FM Serious Request.

Weg bij Radio 1

Op 2 januari 2017 zwaait Corton helemaal af bij Radio 1; hij stopt ook met het presenteren van ‘Met Het Oog Op Morgen’. “Ik ben de afgelopen tijd tot de conclusie gekomen dat mijn ambities ergens anders liggen. Om dan aan te blijven doet geen recht aan de bijzondere radioplek die het Oog biedt en dus maak ik plaats.”

Eric keert begin 2021 terug op de radio. Bij KINK presenteert hij drie programma’s in het weekend. Op vrijdag van 16:00 tot 18:00 uur en zaterdag en zondag tussen 12:00 en 14:00 uur. “Ik heb het gewoon gemist”, zegt Eric over z’n terugkeer op de radio. “Radio met bijzondere bandjes, spannende songs, ongelooflijke ontroering en natuurlijk de heerlijke harde herrie waar ik zo van hou.”

Per augustus 2022 is Eric elke werkdag van 10:00 tot 12:00 uur te horen op KINK met ‘Het Beste uit de KINK 1500’. Ook blijft hij op vrijdag te horen, samen met Michiel Veenstra, zij het voortaan van 19:00 tot 21:00 uur. Na een programma in de middag is Eric vanaf oktober 2023 terug in de dagelijkse ochtend op KINK, waar hij tussen 10:00 en 13:00 uur te horen is.

Foto: Jessie Kamp