Home Landelijke radio Staatssecretaris weigert ontvangst in Noord-Holland te verbeteren

Staatssecretaris weigert ontvangst in Noord-Holland te verbeteren

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil niet meewerken aan het verbeteren van de slechte ontvangst via de ether van de publieke omroep in een deel van Noord-Holland. De provincie had dat wel gevraagd.

Het gaat om een strook ter hoogte van Alkmaar tot aan West-Friesland. De provincie vindt het van groot belang dat alle Noord-Hollanders ook via de ether een goede ontvangst hebben van de publieke radiozenders. Bij calamiteiten of gewoon bij een elektriciteitsstoring is radiobereik via de ether van groot belang om informatie te kunnen ontvangen. Radio Noord-Holland is dan de rampenzender.

In oktober nam Gedeputeerde Staten van Noord-Holland een motie aan van PvdA-statenlid Ed Wagemaker. Daarin werd gevraagd de ontvangst te verbeteren. Eerder had het Noord-Hollands Dagblad al een actie georganiseerd over de slechte ontvangst, waarop ruim 700 reacties binnenkwamen.
"Alle Noord-Hollanders hebben recht op een goed radio-ontvangst van de publieke omroep via de ether, ook de inwoners van Alkmaar en West-Friesland", zegt Gedeputeerde Cultuur Sascha Baggerman. Bij Hoorn en Haarlem deden zich ook ontvangstproblemen voor. Deze zijn verholpen door steunzenders te plaatsen en een stoorzender te verplaatsen. De provincie wil nu dat het ministerie de problemen bij Alkmaar/West-Friesland ook oplost.

Het ministerie heeft in november 2007 laten weten dat het nog een helikoptermeting en veldsterktemetingen moet uitvoeren. Ook heeft het ministerie aangegeven niet bereid te zijn extra steunzenders te plaatsen om de problemen op te lossen. De provincie betreurt dit en dringt er bij de staatssecretaris op aan om de ontvangst te optimaliseren. Ook wil zij dat bij de komende frequentieverdeling (dit jaar) ervoor gezorgd wordt dat de ontvangst in de hele provincie goed geregeld is.