Home Landelijke radio Speciale radioprogramma’s rondom eindexamens

Speciale radioprogramma’s rondom eindexamens

De redactie van het NCRV-programma ‘BuZz’ gaat de komende twee weken de eindexamen journaals verzorgen op 3FM. Net als andere jaren zullen zij in samenwerking met het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) vier keer per dag een uitzending maken op 3FM. Deze worden gepresenteerd door Marc de Hond en Astrid de Jong en uitgezonden om 7:45 uur, 12:45 uur, 17:45 uur en 18:45 uur.

Verder verzorgt de redactie een bulletin in het ‘Radio 1-journaal’ en dagelijks aandacht in ‘Plein Publiek’ en ‘Knooppunt Kranenbarg’. Ook zal er op televisie een dagelijks bulliten te zien zijn in ‘Goedemorgen Nederland’.

Dit jaar zal de NCRV het internet nog meer betrekken bij haar eindexamenjournaals, de uitzendingen van 3FM zullen namelijk ook middels een podcast worden aangeboden. Overigens is de NRCV hiermee niet uniek, op www.examenradio.nl wordt namelijk een podcast gemaakt waarin dagelijks uitgebreid wordt stilgestaan bij de eindexamens. Zo worden antwoordmodellen toegelicht, examens nabesproken met docenten en leerling en zullen er ook diverse mensen in het land reportages maken of een audiodagboek bijhouden van hun examens.

Initiatiefnemer Otto Offringa: “Natuurlijk bestaan er examenjournaals en examenprogramma’s, maar de doelgroepen zijn zo breed dat de verslaggeving onderwerpen maar beperkt kan behandelen. Doordat je op internet een onbeperkt aantal podcasts kunt aanbieden, kun je voor ieder vak een eigen uitzending maken. In een podcast voor het vak wiskunde op de Havo kun je rustig een interview van 15 minuten maken over die ene moeilijke opgave goniometrie, want je weet dat iedereen die deze podcast dan opvraagt ook écht geinteresseerd is. Zoiets kan niet met de gewone radio. Dan zou het merendeel van de luisteraars afhaken. Maar duizenden scholieren die net examen hebben gedaan, zijn daar wel in geïnteresseerd.”