Home Landelijke radio Sander Lantinga: Frank van der Lende is een ruwe diamant

Sander Lantinga: Frank van der Lende is een ruwe diamant

Frank van der Lende is een "ruwe diamant". "Hij moet geslepen en gepolijst worden", zo omschrijft Sander Lantinga zijn opvolger in een interview met Het Parool. Van der Lende volgt vanaf juni Coen & Sander op, die de overstap maken naar Radio 538. "Benieuwd hoe de 3FM-luisteraar erop reageert. Ik denk goed."

In Het Parool praat Lantinga over zijn leven, zijn carriere en zijn directe collega's. Zo neemt hij Giel Beelen "de beste radiomaker van Nederland". "Giel is altijd Giel, altijd zichzelf. Radiomakers denken in blokken, maken ook onderscheid in voor en na het nieuws. Giel niet. Zijn programma is vier uur lang één organisch geheel. Totale concentratie, echt niet één moment verslapt hij. En dat is heel, héél knap."

En over Gerard Ekdom, die in september overstapt naar Radio 2, zegt hij: "Gerard maakt er geen geheim van dat hij van best ouwelijke muziek houdt, dus hij is er vast erg op zijn plek. Hoewel hij volgens mij ook best nog een paar jaar bij 3FM had doorgekund. De maximale leeftijd voor een 3FM-dj? Rob Stenders is geloof ik al 46 of zo, maar ik denk dat je het normaal gesproken zo rond je veertigste wel hebt gehad."

Ook vertelt hij over zijn radiomaatje Coen Swijnenberg. "Aanvankelijk waren we heel verschillend, maar in negen jaar groei je natuurlijk wel naar elkaar toe", legt Lantinga uit. " Ik was de Amsterdammer, hij de Utrechtenaar. Ik was nogal losbandig, hij was sinds zijn tiende alleen maar met radio bezig. En als het om humor ging, was ik de grappenmaker en hij de aangever. Maar Coen is steeds mondiger geworden, en ik geef tegenwoordig ook weleens een voorzetje. Vrienden? Ja, maar vooral in werktijd. Als we allebei naar een concert gaan, staan we natuurlijk wel bij elkaar. Maar als Coen jarig is, kom ik niet op het feestje."
Foto: Hans Peter van Velthoven / 3FM