Home Landelijke radio Sander de Heer over Radio 555: ‘Ik ga Menno de Boer maar...

Sander de Heer over Radio 555: ‘Ik ga Menno de Boer maar eens bellen’


“We waren collega’s voor een dag”, zo omschrijft Radio 2-presentator Sander de Heer de eerste editie van Radio 555 in 2005. Destijds was hij productiecoördinator van het project waarmee geld werd opgehaald voor de slachtoffers van de tsunami. “Ik heb de draaiboeken nog”, zegt hij hierover. Donderdag presenteert hij samen met Menno de Boer het eerste programma op Radio 555 tussen 06:00 en 08:00 uur.

Direct na de aardbeving in Haïti, een week geleden, ging er stemmen op om Radio 555 te organiseren. Dat was in 2005 wel anders, het was toen namelijk nog nooit gedaan. “Het nieuws rond de tsunami kwam toen redelijk laat op gang, omdat het gebeurde op Tweede Kerstdag. Pas in de dagen daarna drong de ramp door tot de wereld. Vlak voor de jaarwisseling ontstond het idee om op de landelijke radio iets te doen om geld op te halen voor giro 555. Die dag zijn de zenderbazen bij elkaar gekomen, niet eens met de intentie om samen één uitzending te maken. Daar is toen het idee voor Radio 555 geboren.” Radio 555 zond vervolgens uit op 6 januari via 3FM, Noordzee FM, Radio 10 Gold, Radio 538, Radio Veronica, RTL FM en Yorin FM.

In nog geen week tijd werd het hele project opgezet. “Ik had daarvoor meegewerkt aan de eerste editie van 3FM Serious Request. Wat we toen in drie maanden neer hebben gezet, werd bij Radio 555 in een paar dagen gedaan. We belden iedereen, alles moest snel-snel. Er was geen tijd om nog overal over te vergaderen, er moest gewoon ja worden gezegd en dat zei iedereen ook. Dat werkt erg lekker, kan ik vertellen.”

“De dag vooraf heb ik een vergadering gepland in de bar bij BNN. Ik kon niet iedereen op het laatste moment uitnodigen, maar het ging als een lopend vuurtje door Hilversum heen. Uiteindelijk zat de complete Nederlandse radiogeschiedenis bij elkaar. De bar zat propvol en maakten gezellig een praatje met elkaar. UIteindelijk zijn we allemaal radiofreaks.”

Op de dag zelf werkte Sander samen met Michiel Veenstra, die toen bij Radio Veronica werkte. “We waren de hele dag bezig met het aansturen van producers en dj’s. We begeleidden mensen en zeiden wat er moest gebeuren. Iedereen gehoorzaamde en dat was eigenlijk best vreemd. Heb me zelfs ook wel afgevraagd wie ik ben om tegen Edwin Evers of Rob Stenders te zeggen wat zij moesten doen.”

“Van wrijving tussen (medewerkers van) de verschillende zenders was geen sprake. Er trad een soort verbroedering op”, zo vertelt Sander over de samenwerking. “Het waren allemaal ego’s bij elkaar die samen op avontuur gingen. Van donkerbruine stemmen van Radio 10 Gold tot en met jonge jongens van Radio 538 en Noordzee FM. Al deze mensen gebroederlijk bij elkaar maakte de uitzendingen divers en grappig. Zelfs als je normaal recht tegenover elkaar een ochtendprogramma presenteerde, maakte dat voor één dag niet uit. We deelden één passie.”

Nu vijf jaar na dato komt er een nieuwe editie van Radio 555. Dit maal voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. “Ik had eigenlijk verwacht dat het door de hevige concurrentie onderling niet mogelijk zou zijn om vandaag de dag opnieuw alle zenders samen te laten werken. Radioland is te vergelijken met rivaliserende voetbalclubs, waarbij grote afkoopsommen worden betaald voor transfers. Nu staat iedereen zonder mokken zijn sterspelers af voor een benefietwedstrijd en speelt iedereen elkaar de bal toe.”

“Zelf had ik overigens gehoopt dat Radio 555 er nooit meer zou hoeven komen. Al zou dat een utopie zijn natuurlijk”, zo vertelt Sander na een vraag over het doel van de actie. “Ik heb zelf overigens wel de vraag gesteld of het geld wat we inzamelen op de goede plek terechtkomt. Maar eigenlijk zijn we rijke, verwende lui om dat te denken. Wat maakt die vijf euro of dat tientje uit, als we daarmee een land er weer bovenop kunnen helpen. Ook voor de wederopbouw, dat gaat nog jaren duren. Ik heb meteen vorige week al geld over gemaakt. Als je denkt dat het geld niet nodig is, verdiep je er dan in. Dit doen we niets voor niets.”

“Toen ik vrijdag hoorde dat de plannen er waren wilde ik ook meehelpen. In eerste instantie wist de leiding van Radio 2 niet of ze wel mee moesten doen, maar ik ben blij dat op maandagmiddag uiteindelijk is besloten actief mee te doen aan Radio 555. Mijn collega’s en ik wilden dat gewoon erg graag.”

Sander mag samen met Menno de Boer het ochtendprogramma presenteren. “Eerst werd ik gebeld om verslaggeving te doen. Drie uur later werd ik gebeld dat dit toch weer niet door ging. Weer later werd ik gebeld of ik de eerste uren wilde presenteren”, vertelt Sander over de hectiek op maandag. Uiteindelijk maakte hem het niet zoveel uit wat hij mocht doen. “Het is natuurlijk erg mooi dat ik nu een programma mag presenteren, maar het is niet zo dat ik droomde van de presentatie van zo’n rampuitzending. Als ik aan de telefoon moest zitten of draadjes aan elkaar moest knopen had ik het ook goed gevonden. Ik wilde gewoon iets doen.”

Voorbereid voor donderdag heeft Sander zich nog niet. “Ik heb geen idee wat er nu gaat gebeuren. Ik ga Menno de Boer maar eens bellen. Twee uur lang samen radio maken, elkaar aanvullen en aanvoelen is niet niets.”
Foto: Hans Peter van Velthoven