Home Landelijke radio Salarissen publieke omroep zorgen weer voor opschudding

Salarissen publieke omroep zorgen weer voor opschudding

De salarissen bij de publieke omroepen hebben traditioneel weer voor wat opschudding gezorgd. De VARA betaalde vijf presentatoren tussen de 195.024 en 417.796 euro. Onder hen zit mogelijk ook 3FM-dj Giel Beelen. Dat staat in het jaarverslag van de omroep. Patrick Lodiers verdiende in 2008 een jaarsalaris van 323.000 euro bij BNN. Hij kreeg 260.000 euro als presentator en 63.000 euro voor het voorzitterschap. Naast Lodiers verdienen nog twee andere BNN-presentatoren meer dan de zogeheten Balkenendenorm.

AVRO, NPS, VPRO en MAX betalen niemand boven de zogenoemde ‘Balkenende-norm’ van 181.000 euro. EO-presentator Andries Knevel verdient boven de norm, maar zou dat op eigen initiatief tot onder de norm laten brengen.

Volgens VARA-voorzitter Vera Keur zijn de publieke omroepen genoodzaakt dit soort geldbedragen neer te tellen sinds de komst van de commerciële zenders, zo’n twintig jaar geleden. Die zouden grote bedragen neertellen om de populaire gezichten weg te kapen. "We hebben twee keuzes: laten gaan en de omroep laten marginaliseren of iets doen, maar dan wel alleen als zeker is dat de mensen ook bewust voor de VARA kiezen."

In NOVA zei voormalig directeur Fons van Westerloo van SBS en RTL dat hij snapt dat de omroepen zoveel betalen voor de presentatoren. "Bij de commerciëlen krijgen ze het dubbele." Vera Keur meldde nog dat de nieuwe voorzitter Cees Korvinus van de VARA wel aan de Balkenendenorm zal voldoen.

Om tot lagere bedragen te komen, werken de omroepen op initiatief van minister van Media Ronald Plasterk (PvdA) wel aan een beloningscode.