Home Landelijke radio Ruud de Wild: “Angst is mijn raadgever”

Ruud de Wild: “Angst is mijn raadgever”

"Ik verlang intens terug naar die vrijheid. Lekker ouwehoeren, keten en als het een keer zo uitkomt maar zes platen in een uur draaien. Ik kan niet wachten", zo vertelde Ruud de Wild in een interview in het Algemeen Dagblad, voorafgaand aan zijn nieuwe ochtendshow op Q-Music. De dj begon vanochtend samen met zijn oude radiovriend Jeroen Kijk in de Vegte met zijn nieuwe uitdaging.
Afgelopen zomer keerde De Wild na een vakantie niet terug bij zijn toenmalige werkgever Radio 538. "Vooral de muziek ging me steeds meer tegenstaan. Elke dag weer moest ik dezelfde platen draaien. Gek werd ik ervan. Ik kan geen Red Hot Chilli Peppers meer horen. Ik wist op een gegeven moment niet meer welke dag het was. Dan houdt het op. Dan moet je elkaar vrijlaten", zo vertelt hij over die tijd. "Ik moest mijn vertrek regelen met John de Mol. Zulke dingen gaan nooit zonder slag of stoot. Gelukkig had hij uiteindelijk begrip voor mijn situatie. Ik wilde graag naar de ochtend. En dat kan niet bij 538, want daar zit Edwin Evers, die al jaren belachelijk hoge marktaandelen haalt."
Het leven van Ruud de Wild staat nooit stil. "Eerlijk gezegd is dat een bewuste keuze. Ik ben altijd onzeker, bang om te falen. Denk ik: kut, ik kan eigenlijk helemaal niets. Dan kan ik echt een paar dagen helemaal van slag zijn. Maar ik móet kwetsbaar zijn. Anders kan ik mijn vak – zowel radio als beeldende kunst – niet goed doen. Als ik te veel zelfvertrouwen heb, komt er niets uit mijn handen. Ik ben sinds kort bezig met portretten. Doordat ik erover twijfel, wordt het steeds beter."
"Natuurlijk, ik word af en toe doodmoe van mezelf", zo vervolgt hij zijn verhaal. "Maar liever dat, dan dat ik volkomen in balans de hele dag de zelfingenomen lul uithang. Dan zou ik echt niet voor elkaar krijgen wat ik nu wel kan. Ik omarm mijn angst. Het is mijn raadgever. Zolang ik midden in een aanval van panische angst nog grapjes kan blijven maken, vind ik het eigenlijk wel goed."
In het interview in het AD wordt ook de moord op Pim Fortuyen aangehaald. "Natuurlijk is zoiets heel heftig om mee te maken. Maar ik heb er niets meer over te zeggen", vertelt De Wild. "Het raakt me ook helemaal niet meer. Als je er duizend keer over hebt verteld, is het op een gegeven moment gewoon weg. Het bestaat natuurlijk nog wel, maar er zit geen emotie meer bij. Dat meen ik echt."
"Er zijn andere dingen voor in de plaats gekomen. Leuke dingen. Mijn kind bijvoorbeeld. Om de week is ze bij mij. Een feest. Ik ben opnieuw getrouwd. Mijn leven is wat dat betreft wel positief veranderd. Ik geniet oprechter. Waar ik vroeger ging voor geld, ga ik nu voor geluk."
"Als je jong bent en je gaat een beetje poen verdienen, moet je van goede huize komen wil dat niets met je doen. Ik heb, in de beginjaren bij 538, tropenjaren beleefd. Feest, vrouwen, auto’s, drank, geld uitgeven. Noem maar op. Het was een jongensboek. Dat had ik nooit willen missen. Maar als je ouder wordt, merk je dat geluk helemaal niet rock ‘n’ roll is. Het is: leuke vrienden hebben, lol maken met je dierbaren. Ik ben altijd een beetje bang voor geluk geweest. Dacht: dan stopt alles. Maar dat is dus helemaal niet waar. Een aangename verrassing."