Home Landelijke radio RTV Drenthe moet 200.000 euro bezuinigen

RTV Drenthe moet 200.000 euro bezuinigen

RTV Drenthe moet volgend jaar 200.000 euro gaan bezuinigen. Daarom stelt de regionale omroep een vacaturestop in, worden tijdelijke contracten niet verlengd en verdwijnt het zondagse nieuws -en sportprogramma van de televisie. Als de provincie of het kabinet volgend jaar niet met extra geld over de brug komen, zijn gedwongen ontslagen bij RTV Drenthe onvermijdelijk. Dat zegt hoofdredacteur Elibert Maathuis van de regionale omroep.

Maathuis heeft het voltallige personeel dinsdag geïnformeerd over de plannen. “Er heerst een neerslachtig gevoel. De komende dagen wilden we de ingebruikname van ons nieuwe pand feestelijk vieren. Het blijft ook wel een feestje, maar de mensen zijn terneergeslagen. Ze realiseren zich dat het leed nog niet is geleden. Als de politiek niet ingrijpt, zitten we volgend jaar in exact hetzelfde schuitje. En dan valt er niet te ontkomen aan gedwongen ontslagen.”

De provincie Drenthe schiet de noodlijdende regionale omroep niet te hulp. Dat zegt verantwoordelijk PvdA-gedeputeerde Hans Schaap. Hij verwijst naar de begroting van de provincie voor 2005 die woensdag door provinciale staten wordt behandeld. “Daarin staat niets over een structurele verhoging van het budget voor RTV Drenthe.”

De gedeputeerde wil nog niet het achterste van zijn tong laten zien over de toekomstige financiële relatie tussen de provincie en de regionale omroep. Volgende week neemt het college van GS daarover een besluit. “Wij dragen RTV Drenthe een warm hart toe. We hebben miljoenen bijgedragen aan de nieuwe huisvesting van de omroep. En we geven jaarlijks meer geld aan RTV Drenthe dan wij vergoed krijgen van het rijk. Bovendien kun je onze bijdrage ook niet zomaar verhogen. Dan zou je de regionale omroep op een andere manier behandelen dan bijvoorbeeld het Drents Museum.” hoofdredacteur E. Maathuis geïnformeerd. [Dagblad van het Noorden]