Home Landelijke radio Rotterdamse radiozenders willen één multiculturele omroep

Rotterdamse radiozenders willen één multiculturele omroep

De grootste migrantenzenders in Rotterdam zijn bereid zich op te heffen en samen te gaan in één nieuwe multiculturele omroeporganisatie, dit schrijft het Rotterdams dagblad. Radio Mondial, zoals de zender gaat heten, moet dan wel een plaats krijgen op de ether en geld van de gemeente Rotterdam. L. B. Martijn pleitte hier gisteren voor namens Rapar/CBS (Surinaams), de Migrantenomroep Rotterdam (Turks en Marokkaans), Setasan (Javaans) KMS (Kaapverdisch). Hij deed dat in de raadscommissie cultuur, waar een hoorzitting werd gehouden over de nieuwe Medianota van het college van b en w.

Wethouder Hulman wil af van de vele doelgroepenzenders op de Rotterdamse kabel. Hij wil de komende jaren slechts een zender subsidiëren. Die moet programma’s gaan maken voor alle bevolkingsgroepen in de stad. Deze moeten zoveel mogelijk in de Nederlandse taal worden uitgezonden. Eerder besloot het college al de subsidies aan migrantenzenders eind dit jaar stop te zetten. In plaats daarvan koopt de gemeente voortaan alleen zendtijd in bij omroepen om gemeentelijke informatie te verspreiden.

Veel kleine migrantenzenders vrezen nu voor hun voortbestaan. Zij kregen gisteren de kans om de gemeenteraad uit te leggen waarom zij op de kabel moeten blijven. Dat de zenders populair zijn onder de eigen gemeenschappen, bleek wel uit de massale opkomst. De zaal in het stadhuis zat bomvol.

Met het voorstel voor een multiculturele zender willen de grotere omroepen een alternatief bieden voor het collegeplan, waar zij niets in zien. Want in Rotterdam blijft volgens Martijn behoefte aan een gekleurd radiostation zolang veel allochtone Rotterdammers zich niet herkennen in publieke omroepen als Radio Rijnmond. Hoewel de programma’s van Radio Mondial voor ongeveer zeventig procent in het Nederlands zullen zijn, blijven er ook programma’s in de eigen taal. Al was het maar voor de groep ouderen die het Nederlands niet goed beheersen, maar wel moeten worden geïnformeerd over de ontwikkelingen in de samenleving, legde Martijn uit.

De zenders willen wel op de ether. ,,Want daarmee kunnen we meer mensen bereiken en bedienen.” Volgens hem is de overgang van kabel naar de ether een logische, omdat er al jaren een stijgende tendens is te zien wat betreft luisteraars en waardering van programma’s. Radio Mondial wil gebruik maken van de etherfrequentie die ter beschikking komt van de SLOR, die in Rotterdam zendtijd beschikbaar stelt voor diverse omroepen. De SLOR zou positief staan tegenover de plannen. Ook het geld moet geen probleem zijn, denkt Martijn. De zender zou kunnen worden gefinancierd met de opbrengsten van de kabelaansluitingen. Radio Mondial zou op 1 januari volgend jaar al van start kunnen.