Home Landelijke radio Regionale omroepen willen meer geld

Regionale omroepen willen meer geld

De regionale omroepen moeten meer geld krijgen om ook in de toekomst een belangrijke informatiebron te blijven. Dat is de voornaamste conclusie van een onderzoeksrapport naar de toekomst van regionale omroep. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Stichting ROOS (Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking).

Het geld is bedoeld voor programma’s en de websites van de omroepen. Volgens het rapport zijn de dertien regiostations belangrijk voor de pluriformiteit in de media, zeker omdat het aantal regionale kranten blijft afnemen. Stichting ROOS is het roerend eens met de conclusies.

Er zijn 13 publieke regionale omroepen, één voor elke provincie, behalve in Zuid-Holland waar er twee zijn. In vergelijking met de landelijke publieke omroepen komen de regio’s er bekaaid af. ‘Hilversum’ krijgt voor een uur televisie of radio veel meer geld dan een willekeurige regio-omroep, terwijl ook de regionale stations volgens de Mediawet een breed programma-aanbod moeten maken. Met de bestaande financiering is dat niet mogelijk. Volgens het donderdag gepresenteerde onderzoek moet de politiek meer aandacht, maar vooral ook meer geld geven aan de regio-omroepen.

Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur nam het rapport in ontvangst. Tot nog toe heeft ze in al haar mediaplannen met geen woord gerept over de regionale omroepen. Donderdag zei ze dat die maar meer moeten samenwerken met ‘Hilversum’, want meer geld zit er van haar kant niet in.