Home Landelijke radio RadioFreak op bezoek bij ID&T Radio

RadioFreak op bezoek bij ID&T Radio


Sinds 1 juni zit ID&T Radio in de ether. Maar hoe ziet de studio eruit? Wat wil het radiostation in de toekomst? En wat voor programma’s maken ze? Tijd dus voor RadioFreak om eens langs te gaan bij ID&T Radio in Amsterdam-Sloterdijk.

Al meteen bij binnenkomst in het mooie pand van ID&T op een industrieterrein in Amsterdam Sloterdijk valt meteen de radiostudio al op. Achter de receptie is een grote glazen studio. Centraal in het pand. Vanuit de studio kun je dan ook over het hele voorste deel van het pand heen kijken. En alle bezoekers kunnen ook naar de dj kijken. Een ruimtelijke ervaring dus. Tegenover de radiostudio is het kantoor van Jos van Mieghem. Althans, dat moet het worden. Nu ligt alles nog over de vloer. “Hier moet mijn kantoor komen. Sinds we de etherfrequenties hebben gekregen geef ik full-time leiding aan de radio-afdeling. Daarvoor deed ik dat er maar bij.” Nu zit hij dus dicht bij het vuur. Enthousiast laat hij ons het hele pand zien. Alle onderdelen van ID&T zitten hier bij elkaar.

Jos van Mieghem is trots op de radio-afdeling. “We hadden twee plusjes op ons businessplan. Dat had verder geen enkel ander station.” Het radiostation moet een uithangbord voor dance in Nederland worden. Als er geen etherfrequentie was gekomen was het station niet gestopt. “Dan waren we gewoon doorgegaan op de kabel. En dan later misschien via DAB of Digitenne. We waren op de kabel al rendabel, dus dat was geen probleem geweest”, zegt Jos van Mieghem.

ID&T probeert aandacht te geven aan de hele dance-stroming. “We draaien niet alleen muziek van ons eigen platenlabel, maar ook gewoon van anderen. We draaien alle dance.” Het format heeft een duidelijke gedachte. “Wij hanteren het ‘state of mind’ format. We passen de muziek op de zender dus aan op het gevoel dat op de verschillende momenten van de dag heerst. In de ochtend is de muziek dus lekker relaxed, om bij wakker te worden. Tegen de avond aan wordt het steviger. Op zondag draaien we de hele dag lounge-muziek. En natuurlijk zijn er de dj’s. Maandagavond is groove-avond, woensdagavond hardstyle en op zaterdagavond moet het gewoon pompen! Overigens draaien alle dj’s live vanaf vinyl.”

ID&T Radio wil zich onderscheiden van de rest van alle zenders. “Singelkopend publiek zijn kinderen”, zegt Van Mieghem. “Wij willen een volwassen muziekstation zijn. Als een plaat een hit is, draaien wij het niet meer. Hooguit nog een remix.” Maar is het format dan ook verandert toen ID&T naast op de kabel ook in de ether ging uitzenden? Van Mieghem: “Nee hoor. Het is exact hetzelfde gebleven. Alleen de plaats van luisteren is nu anders.” De dance-zender maakt nu gebruik van PC-radio als uitzendsysteem. Maar dat gaat spoedig veranderen. “We gaan over op Dalet”, zegt Van Mieghem. “Er staan nu 2300 platen in het systeem. En die worden op dit moment allemaal overgezet. Ik september hopen we het te kunnen gaan gebruiken.

Het station heeft nu bekende namen als dj aan zich gebonden. Zo draaien Johan Gielen, Marco V., Armin van Buuren en vaste dj Dennis Hoebee er. Meer hoeft dan ook niet. “Al zouden we DJ Tiësto nog wel graag willen hebben. Verder moet Wessel van Diepen zijn aandelen Radio 538 lekker verkopen en bij ons komen draaien.”

En dan wandelen we de studio in. Nadat we Johan Gielen zijn programma hebben zien opnemen, is Dennis Hoebee klaar om te beginnen met zijn live uitzending tussen 19 en 20 uur. Hij maakt het programma samen met Merijn van den Berg. Naast het programma geeft Hoebee coaching aan de andere dj’s en spreekt hij spotjes in voor het station. In het dagelijkse live-programma draait Hoebee nieuwe muziek, bespreekt hij actuele dingen en behandeld hij evenementen. Aan hem ook meteen de vraag wat hij van het radionieuws op de hele uren vindt van persbureau NOVUM. “Ach, het moet groeien. Ze zijn nog maar net begonnen. Maar bij

NOVUM hebben we veel meer inspraak in hoe we het willen hebben. Het ANP is veel arroganter.” De muziek in zijn programma is al uitgezocht, maar hij kan er zelf in schuiven als hij wil. Dennis heeft al veel radio-ervaring. Zo was hij actief bij Hitradio Veronica en Kink FM. Dat lijkt toch een hele overstap naar ID&T! “Ik heb een brede muzieksmaak”, zegt Hoebee. “Daarnaast heb ik goede relaties bij 3FM doordat ik nog met Rob Stenders gewerkt heb. Zo hebben we samen Mysteryland gedaan met Giel Beelen. Dat was erg leuk.”

Om iets voor acht uur stapt Armin van Buuren de studio binnen om de komende twee uur te gaan vullen. Nadat we hem even hebben bekeken willen we toch wel van hem weten hoe het bevalt op de radio. “Ik had nul ervaring. Toch is het nu al uitzending 103 van A State of Trance en het gaat steeds beter”, zegt de vrolijke Armin van Buuren. Hij wil vooral benadrukken dat hij er staat voor zijn luisteraars. “Ik sta hier niet als Armin van Buuren, maar voor het publiek. ‘For those who like to groove’! Ik krijg er verder ook geen geld voor. Ik probeer mijn luisteraars de nieuwste releases te laten horen. Voor andere mensen is daar niet aan te komen en ik krijg ze dagelijks in mijn handen gedrukt. Ik heb op deze manier direct contact met het publiek.”