Home AM Radio Radio Nationaal zet 1296 AM uit

Radio Nationaal zet 1296 AM uit

Radio Nationaal heeft vandaag haar middengolfzender in Engeland tijdelijk uitgezet. Deze time-out is noodzakelijk om de kosten van Radio Nationaal te reduceren en het voortbestaan van het station te waarborgen.

De Tweede Kamer liet gisteren weten dat het demissionaire Kabinet niet verder mag gaan met de voorbereidingen om de FM-frequenties onder commerciële radiozenders te verdelen. Hierdoor gaat de onzekerheid rond de FM-frequentie voor Radio Nationaal nog langer duren.

De muziekzender zal wel gewoon via de kabel en het internet te horen zijn. Radio Nationaal behoudt het exclusieve recht van uitzenden op de 1296 AM en kan op elk moment besluiten de zender opnieuw in te schakelen. Nationaal heeft een kabeldekking van meer dan 85% van alle huishoudens in Nederland.

In juni vorig jaar is Radio Nationaal vanwege de politieke onduidelijkheid over de FM-frequenties uitgeweken naar Engeland. Radio Nationaal huurt dagelijks de 1296 AM van de BBC World Service in de UK. Het muziekstation was van 06:00 tot 20:00 uur in de ether te ontvangen in Nederland, België en ver daarbuiten. Deze stap werd toen gezien als een tussentijdse oplossing totdat een binnenlandse FM-frequentie zou zijn bemachtigd.

Eerder moest de zender haar presentatoren ontslaan, dit werd ook gedaan door de onduidelijkheid rondom de frequentie verdeling.