Home Landelijke radio Radio- en tv-jinglemakers ontevreden over Buma/Stemra

Radio- en tv-jinglemakers ontevreden over Buma/Stemra


Radio- en tv-jingle makers zijn ontevreden over Buma/Stemra en willen daarom een eigen geschillencommissie. Die moet gaan bemiddelen in het toenemend aantal geschillen tussen de jinglemakers en Buma/Stemra. In oktober hebben de jinglemakers een brandbrief gestuurd naar de Buma, maar dat had weinig resultaat. “Nu kunnen jinglecomponisten alleen bij de rechter hun gelijk halen”, zegt woordvoerder Hans Bergfeld. “Aangezien componisten financieel vaak compleet afhankelijk zijn van Buma, is dat een moeilijke stap. Een onafhankelijke geschillencommissie kan uitkomst bieden.”

De jinglemakers zijn vooral ontevreden over het ‘fingerprinting’-systeem van Buma/Stemra en de manier waarop klachten worden behandeld. Het ‘fingerprinting’-systeem stelt vast hoe vaak een audiofragment op radio of tv te horen is. Maar als er door een jingle heen wordt gepraat, herkent het systeem het fragment niet. De makers zouden daardoor  flink wat inkomsten mislopen. 

Buma/Stemra houdt vol dat het systeem tot een eerlijke verdeling leidt, maar heeft toch een onderzoek uitgevoerd. “De uitkomsten blijven echter geheim. Dat gebrek aan transparantie, maar ook de trage behandeling van onze klachten, maakt het niet makkelijk om met Buma te werken”, zegt Dennis Bosheck van muziekuitgeverij Dennis Music.

In een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Justitie vragen ze om de geschillencommissie. De Kamer zou afgelopen week vergaderen over de aanpassingen van de auteursrechtwetgeving, zoals aanbevolen door de commissie-Gerkens. Het overleg is echter tot nader order uitgesteld.