Home Landelijke radio Radio Decibel krijgt 50.000 euro boete

Radio Decibel krijgt 50.000 euro boete


Young City Media, eigenaar van de randstedelijke versie van Radio Decibel, moet een boete van 50.000 euro betalen omdat het zich niet als regionale omroep manifesteert. Dat heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) besloten. “Het Commissariaat constateert, hetgeen op de site van Radio Decibel ook wordt aangegeven, dat Radio Decibel via omroepnetwerken nagenoeg een landelijke dekking heeft.”

Het CvdM neemt daarbij mee dat Radio Decibel landelijk op de kabel te horen is. “Het programma Radio Decibel kan dan ook niet meer worden aangemerkt als een regionaal gericht radioprogramma van een commerciële omroepinstelling.” En dat is wel een voorwaarde in de ‘Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003’. Op basis daarvan zijn de FM-frequenties verdeeld. Het Commissariaat kwalificeert de overtreding als ‘ernstig’.

De procedure was aangespannen door Memories FM, een nog op te zetten commerciële zender uit de Brabantse gemeente Landerd. Die partij wil ook graag uitzenden in de regio Eindhoven, waar Radio Decibel ook actief is.

De bestuursrechter van Rotterdam bepaalde eerder al dat de verdeling van de commerciële regionale frequenties 95.3 FM (Kavel B31) in Cuijk en 89.4 FM op Ameland (Kavel B27) opnieuw moet worden gedaan. Op die frequenties is RadioNL te horen. Ook die zaak was aangespannen door onder andere Memories FM.

De Brabantse nog op te richten zender vindt dat de FM-dekking van RadioNL en Radio Decibel boven de 30 procent uitkomt, wat niet mag. Maar volgens het commissariaat is dat niet het geval. RadioNL heeft heeft volgens het CvdM een demografisch bereik van 27,78 procent. Via de kabel is dat bereik ongeveer hetzelfde. Radio Decibel heeft een bereik van rond de 30 procent via FM, aldus het Commissariaat.