Home AM Radio Radio Bergeijk, het enige succes van 747 AM

Radio Bergeijk, het enige succes van 747 AM

Sinds 1 april is Radio Bergeijk driemaal daags op de landelijke publieke radio 747 AM te beluisteren. Het programma lijkt het enige succes van 747 AM te zijn. Naar het programma luisteren 70.000 mensen per dag (het gemiddelde op 747AM is 13.000). Via internet worden ook nog eens zo’n 4000 afleveringen per week beluisterd.
De presentatoren Toon Sporenberg en Peer van Eersel zijn een begrip geworden bij een groeiende kring van luisteraars. Beiden spreken ze met van die stemmetjes die je meevoeren naar het zuidelijke platteland en, als tot je doordringt wat ze zeggen, naar heel andere bestemmingen. De uitzendingen van Radio Bergeijk duren een kwartier en zitten vol rubrieken, reportages en gesprekken. Dagelijks komen vertegenwoordigers langs van het blijkbaar onuitputtelijk bruisende Bergeijker verenigingsleven.
Radio Bergeijk wordt verspreid via Radio 1 en 747 AM. De baas van die zenders is Jan Westerhof. Aan hem de vraag ‘wat is het?’ ,,Een satire, een radio-soap, een sitcom”, luidt het antwoord. Er was volgens velen, onder wie de staatssecretaris van Cultuur en Media, te weinig drama op de radio, zegt Westerhof. ,,Daarom wilden we een compacte, satirische serie die bij een jonger publiek kon aanslaan.” Veertigers betekent dat, want 85 procent van de 747 AM-luisteraars is 50-plus.
,,We hebben de omroepen gevraagd wie een mooie dagelijkse soap kon maken”, zegt Westerhof. ,,De KRO kwam met iets over journalisten, een beetje Koos Tak-achtig. De VPRO had het beste plan: Radio Bergeijk.” De omroep hoeft het programma niet zelf te betalen, want Westerhof heeft als netmanager geld ter beschikking en daarvan gaat 500.000 gulden naar Radio Bergeijk.
Dat het niet over Brabant of het dorpje Bergeijk gaat, stond vorige maand in De Eyckelbergh, de krant voor Bergeijk en omgeving. Inwoners hadden de gemeente gevraagd of de spotjes op de landelijke televisie met een wat oudere schoonheidskoningin werkelijk voor een Bergeijkse zender waren. ,,De naam Bergeijk is willekeurig gekozen”, stelde de gemeente de inwoners gerust. ,,Het gaat in het programma om fictieve situaties en zeker niet om echte situaties in Bergeijk.”