De uitzendingen van Radio 555 hebben zo’n 32 miljoen euro opgehaald. Tien landelijke radiostations maakten de hele dag radio voor onder de noemer Radio 555, om daarmee geld op te halen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De actiedag op zowel radio als tv heeft in totaal ruim 106 miljoen euro opgebracht voor Giro 555.

Bij uitzonderlijke rampen slaan de elf samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro 555. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

Bijzondere duo’s

De actiedag begon vanochtend om 06:00 uur met Gerard Ekdom (Radio 10) en Sander Lantinga (Radio 538). “Het was eervol om deze bijzondere radio dag te mogen openen samen met Sander Lantinga”, zegt Ekdom op Instagram.

Daarna volgden Mattie Valk (Qmusic) en Wietze de Jager (Radio 538), die voor het eerst sinds hun roemruchtige breuk weer samen radio maakten. Wietze vergeleek de hereniging met het zien van een ex. “Ergens voel je liefde en vertrouwen, maar aan de andere kant denk je ook: wat ben je ook een bokkenlul.”

‘Een eer’

In de middag waren Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2) en Barry Paf (100% NL) aan de beurt. “Zo fijn om mee te mogen doen met Radio 555”, reageerde Annemieke. Ook Domien Verschuuren (Qmusic) en Ruud de Wild (NPO Radio 2) waren een duo. Domien: “Een eer om met Ruud de Wild radio te mogen maken op Radio 555.”

Marieke Elsinga (Qmusic) had een keer een andere ‘mattie’. “Wat bijzonder om bij te mogen dragen aan deze (radio)dag. En heel fijn samen met m’n mattie Coen Swijnenberg.” Sander Hoogendoorn (3FM) sloot de dag af met Tim Klijn (Radio Veronica). “Ik wist niet dat er op dit tijdstip ook radio werd gemaakt”, zegt Sander op Instagram. Tim Klijn sprak vooral de hoop uit dat iets als Radio 555 in de toekomst niet meer nodig is. “Want hoe mooi het ook is wat er hier gebeurt, er is dan wel ergens in wereld narigheid.”

Radio 555

Het was de derde keer in de geschiedenis dat Radio 555 werd gemaakt. Het gebeurde twee keer eerder, in 2005 voor de slachtoffers van de tsunami in Azië en in 2010 voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. In 2013 wilde de NPO graag Radio 555 maken voor de slachtoffers van een grote storm op de Filipijnen, maar toen wilden commerciële zenders niet meedoen.

Foto: ANP