Home Landelijke radio Radio 2 boos over schrappen oudjaarsdag in luisteronderzoek

Radio 2 boos over schrappen oudjaarsdag in luisteronderzoek

Radio 2 is 'in het pak genaaid' door de commerciële zenders. Dat zegt Sjors Fröhlich, adviseur van de Radio 2 in Broadcast Magazine. 31 december 2010, de finaledag van de Top 2000, is namelijk niet meegenomen in het Continu Luisteronderzoek (CLO). Doordat het CLO zo is opgezet dat er in weken wordt gemeten, worden er jaarlijks een aantal dagen geschrapt. Anders lopen de maanden in elkaar over, terwijl er juist per maand geraporteerd wordt.

In december moest er een dag uit, zegt Fröhlich. "Bij voorkeur een dag zonder evenementen, zodat geen enkel station wordt benadeeld. Uiteindelijk zou een dag in de eerste week van december het beste zijn. Maar nee, opeens liet Q-music weten een belangrijke actie in die week te hebben."

Volgens Fröhlich wilde Q-music niet zeggen om wat voor actie het zou gaan. "De publieke omroep (en Radio 2 in het bijzonder) werd in het pak genaaid door de commerciële radiozenders, die een meerderheid hebben in het CLO. Deze meerderheid besloot dat 31 december de dag moest worden die uit de meting werd geschrapt." Van de Top 2000 is juist oudjaarsdag de best beluisterde dag, zegt Fröhlich.

"De Top 2000 scroort zelfs zo hoog, dat het gemiddelde jáárcijfer met enkele tienden van procenten omhoog wordt gebracht. En als je weet dat de strijd om de bestbeluisterde zender van 2009 tussen Radio 538 en Radio 2 werd beslecht met slechts 0,1 procent verschil, dan kan het schrappen van 31 december dus grote gevolgen hebben."

Volgens Fröhlich was zendermanager Kees Toering woedend toen hij het hoorde. "Kees nam de telefoon op en werd langzaam rood. Vervolgens kwam er stoom uit zijn oren. Toen de verbinding onvriendelijk was verbroken, vertelde hij het ongelooflijke verhaal. 'Wordt die dag dan wel bij januari 2011 geteld?', vroeg ik naïef. 'Nee, 31 december bestaat niet.'" Volgens de adviseur van Radio 2 ging de actieweek van Q-music uiteindelijk niet door.

Het Radio Advies Bureau (RAB), waarin alle radiozenders vertegenwoordigd zijn, is opdrachtgever van het luisteronderzoek. Een woordvoerster bevestigt tegenover RadioFreak.nl dat 31 december geen meetdag was. "Dat is eind 2009 al vastgesteld. En Radio 2 is daarmee akkoord gegaan."

Ook onderzoeksbureau Intomart Gfk, die het luisteronderzoek uitvoeren, zegt dat in 2009 al een besluit is genomen over de 'rustdagen'. "De meetweken voor 2010 (pdf) zijn al eind 2009 vastgesteld en dit is toen ook gecommuniceerd naar de markt", aldus een woordvoerder. " "

Onlangs is het luisteronderzoek opnieuw aanbesteed. De woordvoerster van RAB benadrukt dat ze in het nieuwe onderzoek af willen van de zogenoemde 'rustdagen'.

In 2011 is het CLO er nog gewoon. Dan wordt 31 december wel mee gemeten. 1, 2 en 3 december zijn dan 'rustdagen'.