Home Landelijke radio Radio 10 Gold en Radio Jazz BV terecht uitgesloten van FM-verdeling

Radio 10 Gold en Radio Jazz BV terecht uitgesloten van FM-verdeling

Radio 10 Gold is terecht uitgesloten van de verdeling van het vrijgekomen FM-kavel A7, waarop Arrow Classic Rock uitzond. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Ook Radio Jazz BV van Martijn Barkhuis en Bernard Koeleman is terecht afgewezen voor de procedure rond kavel A8 (Arrow Jazz FM), aldus de rechter. Talpa Radio, de eigenaar van Radio 10 Gold, wilde via de rechter afdwingen dat het alsnog mee zou kunnen doen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken bepaalde dat de verbondenheid tussen Radio 538 en Radio 10 Gold te groot is. En aangezien Radio 538 al een ongeclausuleerd FM-kavel heeft, mag Radio 10 Gold er niet ook eentje hebben.

Omdat die verbondheid er is oordeelt ook de rechter dat het besluit van Heemskerk terecht is. "De voorzieningenrechter gaat daarom vooralsnog uit van de rechtmatigheid van het besluit van 22 maart 2009", zo staat in het vonnis te lezen. Volgens Talpa zou die verbondenheid verminderen als de aanvraag erdoor komt en moet dus niet naar het moment van aanvraag, maar het moment van verkrijgen van de vergunning gekeken worden. Maar de rechter is het daar niet mee eens.

En de rechter meent dat 'een groep personen' "zodanige zeggenschap of feitelijke invloed heeft in zowel verzoekster als in Radio 538 dat deze instellingen als één instelling in de zin van artikel 6.24 van de Mediawet aangemerkt moeten worden." Deze groep heeft volgens de rechter de dagelijkse leiding bij beide zenders.

Ook Radio Jazz BV mag niet mee doen aan de verdeling. Volgens de rechter hadden ze een niet-modelconforme bankgarantie overlegd en hebben ze geen recht op een herkansing.